Откриха останки от “Титан”, всички са загинали при имплозия

Петимата души на борда на изчезналия батискаф „Титаник“ са загинали при „катастрофална имплозия“, съобщи бреговата охрана на САЩ, печален край на международната операция за издирване на плавателния съд, изчезнал при експедиция до останките от корабокрушението на „Титаник“, предаде Ройтерс.

Вчера сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри останките от батискафа на около 500 м от мястото, където са отломките от корабокрушението преди на потъналия преди повече от век презокеански лайнер „Титаник“, в отдалечен район на Северния Атлантик, заяви на пресконференция контраадмирал Джон Могър от бреговата охрана на САЩ. „Откритите отломки говорят за катастрофална имплозия на борда на плавателния съд“, добави той.

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на „Оушън Гейт“, който е управлявал подводния апарат.

Спасителни екипи от няколко страни дни наред претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри в открито за всякакви следи от 7-метровия „Титан“. Подводният плавателен съд загуби връзка със спомагателния си кораб в неделя сутринта, около час и 45 мин. след началото на спускането.

възможно да бъдат прибрани телата на загиналите предвид характера на инцидента и екстремните условия на тази дълбочина.

Експедициите до останките на потъналия през 1912 г. „Титаник“, организирани от „Оъшън Гейт“ от 2021 г., струват по 250 000 долара на човек, става ясно от сайта на компанията.

През 2018 г. по време на симпозиум на експерти от сферата на производството на подводни плавателни съдове, както и в съдебен иск срещу бивш директор „Морски плавания“ в „Оушън Гейт“ са били изказани съмнения за безопасността на „Титан“.

Dnes.bg

Hits: 16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.