Омбудсманът препоръча на „Водоснабдяване – Дунав“ да не вдига цената на водата в Разград

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати индивидуална препоръка до „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД да не вдига цената на водата в Разград.

Припомняме, че с решение от 30 декември 2020 г.  КЕВР утвърди от 1 януари 2021 г. нова, най-висока за страната, цена на ВиК услугите за битови потребители, предоставяни от „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД – Разград – от 3,420 лв. (с ДДС) на 3, 632 лв. (с ДДС)”, В писмо до управителя на „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД инж. Стоян Иванов омбудсманът Диана Ковачева допълва, че освен това дружество е с оценка от КЕВР „пълно неизпълнение“ на 23 показателя за качество. Сред тях са „качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“, „непрекъснатост на водоснабдяването“, „аварии по водопроводната мрежа“, „налягане във водоснабдителната система“, „аварии на канализационната мрежа“ и др.

Такава препоръка от доц. Ковачева получиха още управителите на „ВиК – Варна”, „ВиК“ – Кърджали, „ВиК“ – Перник, „ВиК“ – Плевен, „ВиК“ – Пловдив,  „Софийска вода“ и „ВиК“ – Хасково.

Омбудсманът е категорична, че в настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.

Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че въпреки повишението на цената на услугата качеството й на много места в страната не се подобрява. Омбудсманът акцентира и върху големите загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното изпълнение на показателите за качество.

Припомняме, че при участието си в онлайн заседанието на регулатора, когато на 3 декември 2020 г. бе обсъден проектът на решение за изменение на одобрените цени на ВиК услугите за т.г., омбудсманът настоя за икономически обосновани цени, които да отговарят на качеството за тяхното предоставяне и се противопостави на повишението на водата в същите тези осем области. За съжаление КЕВР не се съобрази с аргументираното становище на обществения защитник и новите по-високи цени станаха факт с решение в края на 2020-та.

Индивидуалните препоръки на омбудсмана до конкретните ВиК дружества може да си видят ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 1

One Reply to “Омбудсманът препоръча на „Водоснабдяване – Дунав“ да не вдига цената на водата в Разград”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.