Окончателно: Бизнесът ще може да финансира партии

Със 129 „за“, 84 – „против“ и 1 – „въздържал се“ депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Закона за държавния бюджет, с което препотвърдиха отвореното финансиране на партиите и коалициите.
Държаният глава върна за ново разглеждане част от текстовете, които дават възможност юридическите лица и едноличните търговци да даряват средства на партиите, което според президента уронва конституционните устои на българската демокрация. В мотивите си Радев пише още, че така политическите сили ще попаднат под влиянието на бизнеса, от който на практика ще зависи тяхното съществуване.
В подкрепа на президентските мотиви се обявиха от „БСП за България“. „С отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията“, заяви от трибуната депутатът от левицата Филип Попов. Според него с възможността бизнесът да финансира политическите сили се дава възможност те да попаднат под зависимостта на частни интереси.
Съпартиецът му Крум Зарков пък обвини управляващите, че с промяната на модела на финансиране се променя и цялата политическа система у нас, което според него може да доведе до „сливане на партия и държава“.
На обратното мнение бяха от ГЕРБ. „Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия за политическите партии, особено за по-малките“, смята депутатът Тома Биков. „Тезата на президента, че субсидията трябва да бъде 1 лев, но да бъде забранено да се вземат дарения от юридически лица, е малко лицемерна“, допълни още той.
Според него е по-добре партиите да имат ясно регламентирана възможност за получаване на приходи, защото с намаляването на партийната субсидия те ще изпаднат в невъзможност да осъществяват дейността си. „Нека да отхвърлим ветото, защото ще принудим част от партиите, особено по-малките, действително да се превърнат във функция на бизнеса“, призова Биков по време на дебатите.
Последователни в позицията си бяха и от ДПС, които също изразиха несъгласие с мотивите на ветото. Предложението за отворено финансиране бе отстоявано от самото начало от движението, според което то е единствен вариант партиите да гарантират нормалното развитие на дейността си, след като бе орязано държавното им финансиране.
Новите правила обаче предвиждат и някои ограничения. Не могат да даряват средства на партиите фирми, които имат просрочени публични задължения към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *