Областният кризисен щаб вдигна предсрочно карантината над Ясеновец и… коронавирусът грабна ЧЕТИРИМА нови от селото /обновена/

По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, към 10,00 ч. на 29.05.2020 г. има установени два нови случая на положителни за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

И двата случая са в Ясеновец, при единия пациентката даже е на апаратно дишане.

Припомняме, че със свое решение от вторник, Областният кризисен щаб вдигна три дни предсрочно наложената 14-дневна блокада на селото заради огнището на корона вирус в селото и…CIOVID-19 се върна.

Гласуването във вторник
Гласуването във вторник

Едната положителна проба е на жена  на 77 г. от Ясеновец.  Приета е в отделение по Инфекциозни болести към разградската болница на 28.05.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Жената е с придружаващи заболявания, включена е на кислородна терапия и е в увредено общо състояние.

Втората положителна проба е на жена на 57 г., също от Ясеновец. Пролежала е в отделение по пневмология и фтизиатрия в Разград с диагноза – пневмония. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Приведена е в Отделение по инфекциозни болести на болницата също вчера. Тя е с придружаващи заболявания и е в задоволително общо състояние.

Установени са четири контактни на заразените лица.

В актуализираната към 14.00 часа днес информация от РЗИ, има установени още ДВА нови случая на положителни за COVID-19.

Положителните проби са на жена на 36 г. и мъж на 62 г. от Ясеновец, контактни на приетата вчера 77-годишна жена от селото. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR теста е положителен и за двамата. Те са без оплаквания и придружаващи заболявания. Поставени са под  28 дневна домашна карантина и наблюдение от РЗИ – Разград.

Така общият  брой регистрирани заразени с COVID-19 на територията на област Разград са 18 човека, един е оздравял.

Предприети са незабавни противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19 в отделение по пневмология и фтизиатрия в болницата. На персонала и на лежащо болните в отделението са взети проби за изследване.

От изследваните 14 деца от Ясеновец няма с положителни проби. Продължава изследването на целева група – персонал над 55 години в детски градини и ясли, определени от РЗИ – до момента всички проби са отрицателни.

Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 806 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Областният кризисен щаб вдигна предсрочно карантината над Ясеновец и… коронавирусът грабна ЧЕТИРИМА нови от селото /обновена/”

  1. Е, електорат са и областният много се е загрижил за тях… Как да не ги пуснеш да заразяват останалите?!? Пък останалите – ми останалите да извършват препоръчаното от Чичовото (да духат супата)! Цял град им стана заложник!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.