Областният кризисен щаб вдигна предсрочно карантината над Ясеновец и… коронавирусът грабна ЧЕТИРИМА нови от селото /обновена/

По информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева, към 10,00 ч. на 29.05.2020 г. има установени два нови случая на положителни за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

И двата случая са в Ясеновец, при единия пациентката даже е на апаратно дишане.

Припомняме, че със свое решение от вторник, Областният кризисен щаб вдигна три дни предсрочно наложената 14-дневна блокада на селото заради огнището на корона вирус в селото и…CIOVID-19 се върна.

Гласуването във вторник
Гласуването във вторник

Едната положителна проба е на жена  на 77 г. от Ясеновец.  Приета е в отделение по Инфекциозни болести към разградската болница на 28.05.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Жената е с придружаващи заболявания, включена е на кислородна терапия и е в увредено общо състояние.

Реклама:


Втората положителна проба е на жена на 57 г., също от Ясеновец. Пролежала е в отделение по пневмология и фтизиатрия в Разград с диагноза – пневмония. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Приведена е в Отделение по инфекциозни болести на болницата също вчера. Тя е с придружаващи заболявания и е в задоволително общо състояние.

Установени са четири контактни на заразените лица.

В актуализираната към 14.00 часа днес информация от РЗИ, има установени още ДВА нови случая на положителни за COVID-19.

Положителните проби са на жена на 36 г. и мъж на 62 г. от Ясеновец, контактни на приетата вчера 77-годишна жена от селото. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR теста е положителен и за двамата. Те са без оплаквания и придружаващи заболявания. Поставени са под  28 дневна домашна карантина и наблюдение от РЗИ – Разград.

Така общият  брой регистрирани заразени с COVID-19 на територията на област Разград са 18 човека, един е оздравял.

Предприети са незабавни противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19 в отделение по пневмология и фтизиатрия в болницата. На персонала и на лежащо болните в отделението са взети проби за изследване.

От изследваните 14 деца от Ясеновец няма с положителни проби. Продължава изследването на целева група – персонал над 55 години в детски градини и ясли, определени от РЗИ – до момента всички проби са отрицателни.

Директорът на РЗИ – Разград информира още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 806 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.

/e-Razgrad/

One Reply to “Областният кризисен щаб вдигна предсрочно карантината над Ясеновец и… коронавирусът грабна ЧЕТИРИМА нови от селото /обновена/”

  1. Е, електорат са и областният много се е загрижил за тях… Как да не ги пуснеш да заразяват останалите?!? Пък останалите – ми останалите да извършват препоръчаното от Чичовото (да духат супата)! Цял град им стана заложник!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *