Обилен снеговалеж парализира Австрия и Германия

Обилният снеговалеж в Южна Германия и Австрия се превръща във все по-голяма заплаха за живота на хората. Днес в редица райони на австрийската Щирия бе обявено най-високо ниво на предупреждение за лавини, а в сутрешните часове на сряда – и в алпийските части в Долна Австрия.

“Рискът от големи лавини е много-много висок”, заяви ръководителят на службата за управление на бедствия в Щирия Харалд Ейтнер.

Същевременно метеоролозите съобщиха, че тежките снеговалежи както в Австрия, така и в Бавария ще продължат. В тази връзка властите очакват затварянето на още пътища.

В баварския Мисбах и в разположените в щирийските Пьолстал, Хоентауерн и Пустервалд беше обявено бедствено положение.

В Баварските Алпи е в сила най-високо предупреждение за опасност от лавина. Съществува риск от чупенето на клони или дори падане на дървета заради мокрия сняг. Всички местни жители и туристи са предупредени да останат на сигурни места, да приемат сериозно предупрежденията на властите и да се въздържат от ненужни дейности на открито.

В Австрия е мобилизирана армията да помага за разчистването на снега от сградите. Хората се призовават да махат снега от покрива на къщите си, защото се очаква да падне рекордно количество нов сняг. Прогнозите са за над 1,5 метра в градовете, а в планините новият сняг може да надхвърли и 3 метра на места.

Заради обилния снеговалеж, който предизвика транспортен хаос в части от Германия и Австрия, властите затвориха пътища и отмениха пътувания на влакове заради опасност от лавини, а някои летища съобщиха за отменени полети заради лошото време.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.