Норвежки депутати номинираха Тръмп за Нобеловата награда за мир

41 преглеждания

Норвежки депутати съобщиха вчера, че са предложили американския президент Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир след историческата му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предоха световните агенции.

Номинацията дойде от двама членове на Норвежката прогресивна партия, която е третата по големина политическа партия в страната. Пер-Вили Амундсен, който е член на партията, каза за Норвежкото радио и телевизия, че случващото се е историческо и че е започнал процес, който може да допринесе за световния мир.

Група американски законодатели също обявиха наскоро, че са предложили Тръмп за Нобеловата награда. Номинацията идва след изтичането на тазгодишния краен срок, така че президентът на САЩ може да бъде избран да участва следващата година.

Други видни лидери, които са били предлагани за Нобел за мир, са президентът на Русия Владимир Путин и бившият кубински лидер Фидел Кастро. Предшественикът на Тръмп Барак Обама получи наградата през 2009 г.

Норвежкият Нобелов комитет обяви, че тази година е получил 328 номинации за наградата за 2018 г. Комитетът съветва номиниращите да не разкриват кого са предложили, но няма официална забрана това да се прави.

Политици, учени и преподаватели, бивши носители на наградата, директори на изследователски институти за мир и бивши и настоящи членове на Нобеловия комитет имат право да правят предложения кой да бъде отличен. Наградата е учредена през 1901 г. от Алфред Нобел – шведския учен, изобретил динамита.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *