Нови правила за пътуване в Турция объркаха българските шофьори, МВнР иска обяснения

Турция е въвела нови изисквания за влизане и пътуване в страната, отнасящи се до шофьорите на автомобили.

Тъй като все още не е ясно как точно действат правилата, от външното ни министерство са поискали обяснения от турските власти за ограниченията, които ще бъдат налагани на българските водачи, предава БНР.

Информацията за новите изисквания се е появила първо в групите в социалните мрежи, като за неин източник се посочва Генералното ни консулство в Истанбул.

“При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба”, гласи разпространената във Facebook информация, публикувана и на страницата на Генералното ни консулство в Истанбул.

Заради неяснотите как ще пътуват туристическите автобуси с по двама шофьори или какво се случва, ако на водач му прилошее и се наложи друг гражданин с валидна шофьорска книжка да го смени зад волана потребителите решават, че новината за новите правила е фалшива, защото и от външното ни министерство не са публикували официална информация.

Официалната информация обаче се появи ден по-късно в сайта на МВнР. От министерството са заявили пред БНР, че забавянето на публикацията се дължи на изчакване на официалната грама. Писма с новите изисквания са получени в туристически агенции, които вече са разпространени на техните сайтове.

Българското външно министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни.

В Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, са казали от МВнР.

Публикуваните изисквания имат за цел да предупредят българските граждани, на които предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти.

Дир.бг

Hits: 102

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.