Нови животни в зоокъта

Нови обитатели от четири вида има в разградския зоокът от началото на месеца. Как върви адаптацията им на ново място провери зам.-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Най-голям интерес посетителите проявяват към двете маймуни от вида зелена морска котка. И двете са получени от други зоопаркове с размножителни договори. Седемгодишният Тошко е от зоопарка в Айтос, а тригодишната Анита – от зоопарка във Варна.

Също от Варна е едно от трите виетнамски прасета, другите две са от зоопарка в Павликени. Те са с договори за размяна. Всъщност виетнамските прасета вече са повече, тъй като едното в петък е родило 5 малки прасенца, които заедно с майката са прибрани в отделно помещение.

От зоопарка в Павликени са още двама нови обитатели – двете птици, наподобяващи щрауси, са от вида Нанду. Те са на по 1 година.

Реклама:

Засега е единствено от своя вид само едно от новите животни в зоопарка. Женският гривест козирог е пристигнал от Стара Загора. В най-скоро време обаче предстои да се вземе и мъжки козирог. Водят се разговори със зоопарка в София, като се очаква те да се финализират по време на работна среща са Асоциацията на зоокътовете. Тя ще се проведе на 19 септември в Добрич, като разградският зоокът ще бъде представляван от зооинженер Ивелин Неделчев – ръководител направление „Зоокът“ в Община Разград.

От зоокъта се обръщат с призив към гражданите да не хвърлят храна на животните, тъй като това може да е опасно за здравето на обитателите на зоопарка. Гледачите полагат за животните грижи, съответстващи на препоръките на ветеринарните специалисти, с тях е съобразено и храненето и изграждането на подходящи помещения за различните сезони, което се извършва поетапно през последните две години.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.