Нихат РАСИМ – кандидат за народен представител на „Демократична България“ от Разград: Милиардите от Брюксел не стигнаха до дребните фермери, ГЕРБ обърна гръб на малките  производители

ТРЯБВА НИ УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ С ЖИВИ СТОПАНСТВА  ПО СЕЛАТА

 Откак България стана член на  Европейския съюз в българското земеделие влязоха милиардии евроосубсидии. Златният дъжд от Брюксел обаче не стигна до малките производители.

Така 13 години след приемането ни в Евросъюза, селскостопанска България внася лук и чесън, ядем сирене от сухо мляко внос и мажем филии с мас от чужбина .За 30 години броят на животновъдните ферми у нас е намалял 10 пъти. Производството на зеленчуци и овощарството едва кретат, пчеларите имат проблеми. Българските  фабрики  а преработка на плодове и зеленчуци отсъстват от статистиката за формиране на брутен вътрешен продукт. Фермерските пазари не работят регламентирано, в тях доминира сивият сектор, а незаконният внос задушава малкото останали легални производители.

Аз имам стопанство за производство на зеленчуци. Създал съм семейната си ферма в село Брестовене, където съм роден и работя земята там. Всеки ден работя и се стремя бизнесът ми да върви добре. Развивам стопанството си, искам да модернизирам  производството. Срещам бюрократични препятствия и се налага да преодолявам тежки процедури. Трудна е съдбата и на колегите ми от цялата страна, които отглеждат зарзават.

Статистиката показва, че в България днес сме регистрирани 80 хиляди дребни и едри земеделски производители. За  нас се грижат  20 хиляди чиновници, назначени на   заплати в различните служби на Министерството на земеделието. Те всеки ден пишат все нови и нови правила, поправят старите и допълват новонаписаните. И всеки нов норматив е нож под кръста за малкия фермер. Защото, вместо да се намали, бюрократичната тежест се увеличава. Правилата трябва да се определят от бранша, а чиновниците, на които Бойко Борисов постоянно увеличава заплатите, слушат и изпълняват договореното между бранша и държавата.

Реклама:

Затова след всичките изсипани в земеделието на България милиарди от Брюксел, младите напускат селата и отиват да стават мазачи и продавачи на дюнери в Брюксел. Жените са болногледачки в Германия, а децата им ходят на училище в Западна Европа и забравят родния език. Тук у нас класните стаи стоят празни, на пазара вместо български  плодове и зеленчуци се продават китайски  свирки. На доктор ходим чак до града, а по селските стадиони, за които са усвоени милиони европари, пасат патките на останалите  все още живи старци в махалата.

Така се ликвидира практически българското село. Трябва да спрем това веднъж за винаги. Сега е времето.

Ние, от „Демократична България“, ще  провеждаме селскостопански политики, съобразени  със стратегията  на Евросъюза „От фермата до трапезата“. Планирането в Сектор „Земеделие“ ще е насочено към създаване на устойчиви хранителни вериги, в които българските породи и сортове да имат полагащото им се място.

Директните подпомагания с евросредства  ще бъдат съчетани с мерки, които да направят така, че да  се развиват устойчиво  малките ферми и стопанства в селата.

Ще се насърчава отглеждането на местни сортове и породи, за да се възобновят традиционните за България  технологии, които имат пазарен потенциал. Промени в Закона за занаятите ще помогнат  за организирането на фермерски пазари, фестивали и събития, на които дребни производители да предлагат автентичните си земеделски  стоки и продукти.

В условията на променящ се климат страната ще бъде  разделена на региони, подходящи за отглеждането на култури и сортове, устойчиви на засушаване, а стопаните ще бъдат подпомагани да променят  производството си в тази посока.

Система от мерки за задържане на водите, залесяване на  речните брегове, поддържането на влажните зони и повторното използване на водите, ще помогнат за мултифункционалното използване на природните ресурси, в т. ч. и на земеделските земи.

Общ механизъм за управлението на кризи, ще  даде лостове в ръцете на държавата, с които тя ще подпомага фермерите, пострадали от природни бедствия и климатични аномалии.

Нашата цел е да спасим българското селско стопанство и да го развием. Ние от „Демократична България“ имаме знанията, експертите, управленските умения да променим статуквото в България.

На 4 април можем да тръгнем по  друг път, по който ще  градим  модерна, чиста и справедлива към своите  граждани държава.

Но за да се случи това, трябва да отстраним ГЕРБ от управлението и да  ликвидираме корупционните мрежи на Борисов. Иначе парите, които ние изкарваме, ще продължат да пълнят неговите шкафчета, а за нас ще останат  лъжите, дето ги ръси от джипката.

/Платена публикация/

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.