Небесен спектакъл на 4 юли – ще наблюдаваме парад на планетите Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн

Тази година на 4 юли ще има две интересни астрономически събития.

Първото е, че в 14:35 часа българско време нашата планета ще премине през афелий – най-отдалечената от Слънцето точка по своята орбита. А второто е парадът на планетите, който ще се наблюдава от Земята. За MediaBricks.bg астрофизикът Никола Каравасилев обясни, че на 4 юли Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер и Сатурн ще бъдат в тесен сектор от Слънчевата система. От там идва и думата парад, защото подреждането на планетите ще е близко до права линия.

За нас, земните наблюдатели, ще бъде интересно да наблюдаваме сближаването на Юпитер и Сатурн. Те изглеждат като две ярки звезди и вече се виждат на практика през цялата нощ. Намират се в съзвездието Стрелец и в началото на нощта са ниско над югоизточния хоризонт.

Постепенно се издигат в небето и към полунощ са на височина около 25 градуса на юг. Юпитер и Сатурн ще се бъдат в опозиция (точно на една права със Земята и Слънцето) в средата на месеца. Тяхната видимост ще остане добра до към октомври, след което ще се виждат на нощното небето до полунощ. Дори и с любителски телескоп лесно могат да бъдат забелязани пръстените на Сатурн и четирите Галилееви спътника на Юпитер.

Реклама:


Друга ярка планета, участваща в парада, е Марс. Той изгрява около полунощ и се вижда за все по-дълъг период от време на небето през нощта. Изглежда като ярка звезда и в момента се намира в съзвездието Риби. На 13 октомври Марс ще е в опозиция спрямо Земята. Тогава се очаква той да бъде изключително ярък, като ще свети по-силно дори от Юпитер.

Венера е също може да се наблюдава лесно от Земята. В момента тя е Зорница и изгрява около два часа и половина преди Слънцето. Венера изглежда като една изключително ярка, бяла на цвят звезда, която свети близко до североизточния хоризонт. Нейната видимост ще се подобрява и на 14 август ще бъде в своята максимална западна елонгация, т.е. максимално видимо отдалечена от Слънцето.

Последната планета, която е включена в парада, е Меркурий. За съжаление в скоро време той няма да се вижда много добре, поради това, че ще се наблюдава близо до Слънцето. На 22 юли Меркурий ще бъде в максимална западна елонгация и може да бъде забелязан близо до североизточния хоризонт малко преди изгрева на Слънцето.

Да си пожелаем ясно небе!

Media Bricks

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *