Находищата на червен божур са в добро състояние

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе провериха състоянието на популациите на червения божур (Paeonia peregrina) в четирите защитени територии, опазващи вида в обхвата на инспекцията.

Три от тях – защитена местност Находище на червен божур- с. Печеница,; Мющерека – с. Беловец и Божурите – с. Подайва се намират в област Разград, а Горната кория-край с. Добротица е в област Силистра.

При проверките са обходени находищата и е установено, че са в добро биологично състояние. Не са установени следи от човешки посегателства – бране, късане, изкореняване или унищожаване на защитените растения. Те са  във различна фаза на цъфтеж, в зависимост от разположението им спрямо останалите дървесни и храстовидни видове. Границите на защитените територии са обозначени и маркирани. Поставени са и указателни табели.

Червеният божур е включен в приложенията на Закона за биологичното разнообразие, но е защитен и от Закона за лечебните растения. Видът ежегодно е включен в заповедта на министъра на околната среда и водите за ползване на лечебни растения под специален режим на опазване.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.