Награди в конкурса „Поетични хоризонти на българката“ и венци и цвета за Деня на будителите

Зам.-кметът на Разград Галина Георгиева връчи наградите на победителите в X Национален конкурс „Поетични хоризонти на българката“. Церемонията в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ бе част от събитията в Разград за Деня на будителите.
Участие в конкурса тази година имаха 97 поетични творби, които бяха селектирани от професионално жури в състав:
Боян Ангелов – Председател на Съюза на българските писатели – професор в университета в Базел, Швейцария; Надя Попова – поетеса, главен редактор на в. „Словото днес“ и Пламен Панчев – поет и общественик от Разград.
Ето и отличените поети:
Специална награда на Община Разград – Донка Василева от Разград
Специална награда на РБ „проф. Боян Пенев”- Милка Пиналска от с. Градина Пловдивска област
Специална награда на Издателство „Български писател” София – Дачо Господинов Разград – връчва Боян Ангелов
ІІІ-та награда – Цонка Христова от гр. Дряново, област Габрово
ІІ-ра награда – Емилия Пройнова от Разград
І-ва награда – Георги Драмбозов от София
Голямата награда на кмета на Община Разград – малка пластика „Момина чешма” – получи Петя Александрова от София.
Награда връчиха и от името на Федерация на жените в Разград на Емилия Пройнова. Празникът бе със специалното участие на квартет „Славей“- Светла Караджова, Лиляна Галевска, Ваня Вакари и Кристина Карамфилова, които изнесоха празничен концерт. Те получиха подаръци от председателя на Общинския съвет Надежда Радославова.
Конкурсът се организира с помощта на Община Разград, РБ “Проф. Боян Пенев” и Съюза на българските писатели. Посветен е на изключителния принос на първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина в културния живот и културно-историческото наследство на Разград и България.

Преди това разградчани почетоха Деня на народните будители с поднасяне на венци и цветя пред пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови.
Общоградското тържество започна с тържествено слово за празника от директора на библиотеката „Проф. Боян Пенев“ Женета Александрова. А разградската поетеса Емилия Пройнова запали огъня на поезията.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *