Министерството ще финансира всички училища, които искат електронен дневник

Министерството на образованието и науката (МОН) ще финансира всички училища в България, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна година, съобщи пресцентърът на ведомството. За специализирания софтуер министерството е заложило близо 2 милиона лева по национална програма “Информационни и комуникационни технологии”.

Училищата могат да изберат сами доставчик на услугата и да заявят купуването на електронен дневник до 3 септември 2019 г., като парите, които ще получат, ще бъдат диференцирани спрямо броя на учениците им, уточнява просветното министерство.

Електронните дневници следва да бъдат достъпни през стандартните браузъри и да работят през мобилни устройства. Те трябва да имат модул за родители с безплатно известяване в реално време при постъпване на нова информация – оценки, отсъствия, съобщения от учители и др.

Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съученици им и др. Тази информация ще е достъпна и за учители, педагогически съветници или психолози, които работят с някои от децата.

Реклама:

По националната програма са предвидени пари за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната, както и за оборудване на училищата и детските градини с хардуер и мултимедия за фронтално обучение. Кандидатстването за тях, както и заявяването на средствата за електронни дневници ще става през онлайн платформата на националните програми.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.