Механото на 60!

Стилно тържество в залата на Общинския културен център днес бе венецът от поредицата събития за 60-годишнината на на НПТГ “Шандор Петьофи“.

Гости на празника бяха областният управител Владимир Димитров и кметът на Разград Добрин Добрев, който бе поканен на събитието под надслов „Една общност – 60 години заедно творим история“ не само като градоначалник, но и като възпитаник на елитното училище – специалност „Машинен техник“, завършил през 2004 г.

Кметът участва и в една от рубриките в празничния концерт. Заедно с бизнесмена и съавтор на инициативата „Арена на титаните“ Ивелин Иванов и софтуерния програмист Иван Димитров Добрин Добрев отговаря на въпросите на водещите на рубриката: учителите Роселина Тодорова и Сашо Панчев. По думите му, училището, известно сред разградчани като Механото, дава изключително добро образование – наред с техническите науки се изучават равностойно и хуманитарните, което е предпоставка учениците да се развиват в различни насоки. „Освен това педагозите в Механото изграждат характер у учениците си, предизвикват ги да са отговорни и активни граждани, за което благодаря на своите учители“, каза още той.

В следващите рубрики участваха още много бивши и настоящи учители, директори и ученици от различни поколения – със спомени или с музикални, танцови изпълнения и спортни демонстрации.

В началото на празника тържествено слово произнесе директорът Нешка Христова, която припомни, че през последните 30 години всички кметове на Разград за възпитаници на Механото. Хиляди са завършилите гимназията, над 300 са учителите, преподавали в нея – през далечната 1963 г. обучението е започнало с 4 паралелки, сега са 22, учителите са били 11, днес са 48, има и 13 служители.

Приветствие към празнуващите отправи и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди, която обяви подаръка на институцията за разградското училище, носещо името на унгарския поет Шандор Петьофи – в навечерието на юбилея на една от фасадите на училището бе изрисуван тематичен и оригинален стенопис. Тържеството завърши с кръшна ръченица, изпълнена от самодейци от читалище „Напредък“ и от гимназията, последавана от многокато хоро, на което се хванаха и гимназисти, и техни учители и което от сцената се пренесе на площада пред Общинския клтурен център.

Празникът имаше и социална кауза, на входа на залата бе кутията за дарения за ученика от гимназията Мартин Христов, който се лекува от тежко заболяване.

/e-Razgrad/

Hits: 152

One Reply to “Механото на 60!”

  1. Една година бях преподавател в Механото. Прекрасни спомени от директора Цанков, от колегите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.