Математическата гимназия стана първото училище със собствен мобилен дефибрилатор

ДАРЕНИЕТО Е ЧАСТ КАМПАНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА „ФАЙРМА ТИЙМ“ „ДА СПАСИМ СЪРЦЕ“

Речено – сторено: Миналата седмица собствениците на фирма „Файрма тийм БГ“ ЕООД – докторите Никола Досев и Димитрина Петрова, обещаха и днес дариха на ППМГ „Акад. Н.Обрешков“ в Разград мобилен дефибрилатор. Така най-голямото училище в областта стана и първото с животоспасяващия апарат.

Уредът получи директорът на гимназията Мануел Василев в присъствието на началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, а общопрактикуващият лекар д-р Деян Коларов проведе първоначалното обучени за използване на дефибрилатора, който при неотложна нужна и навременна намеса възстановява изгубения сърдечен ритъм.

Василев и Петков благодариха са благородния жест с надежда да не се  налага да посягат към него, но уточниха, че в огромната сграда училищата са три: Природо-математическата гимназия, СУ „Хр. Ботев“ и Спортно училище с общо над 110 човека – ученици, предаватели, служители и помощен персонал. Идеята е апаратът да се използва при неотложна нужда и от хора в квартала или от намиращото се в непосредствена близост читалище „Напредък“.

Припомняме, че собствениците на „Фарма тийм“ обявиха преди броени дни старта на поредната си благотворителна инициатива „Да спасим сърце“ – да осигурят и дарят автоматични мобилни дефибрлратори на училища и институции в Разградско.  Първият апарат бе поставен на видно място във фирмения ветеринарно-медицинския комплекс.

Идната седмица дефибрилатор ща получи най-голямото училище в Исперих – „В. Априлов“, а до Коледа и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, до който ще имат достъп и от ОУ Н. Й. Вапцаров“, които са един двор.

Днес д-р Никола Досев каза, че има предварителни разговори с ръководството на  Община Разград с публично-частно партньорство в различни обществени сгради и места /като Общинския културен център и Кооперативния пазар, примерно/ да бъдат поставени дефибрилатори. Практиката по света показва, че с тяхна помощ се спасяват човешки животи : направени са така, че с тях да може да работи всеки на тази планета. При навременна намеса неотложната помощ за възстановяване на изгубения сърдечен ритъм става преди на място да пристигнат линейката и специализираният медицински екип.

Днес бе изпълнено още едно обещание: разкрита е набирателна сметка, в която фирми и граждани могат да превеждат, според възможностите си, суми за осигуряване на още мобилни дефибрилатори. В името на живота!

Ето сметката:

„Алианц банк България“ АД

Бизнес център Разград

IBAN: BG73BUIN95611100692727

BIC: BUINBGSF

За дарителската кампания „Да спасим сърце“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.