Мария Габриел върна празна папка на президента Радев

Мария Габриел върна празна папка на президента Румен Радев.

“Вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на конституционното мнозинство. Имаме съгласие с ПП–ДБ да излъчим министър-председател и зам. министър-преседател на ротационен принцип”, заяви номинираната за премиер Мария Габриел.

“От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности. А са резултат на задкулисни договорки”, каза Габриел.

От партията са установили, че ситуацията в страната е критична и има нужда от власти, които да работят, така че гражданите да имат доверие в тях.

“Водих разговори с парламентарните групи на ПП-ДБ, БСП, ДПС и ИТН. Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Водейки разговори с другите партии стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, така че България да има редовно правителство”, сподели тя с президента.

На този фон времето за преговори, свързани с първия мандат, Мария Габриел е виждала като “обединяващо време”, а не “разделящо”.

Въз основа на общите приоритети резултатът е 48 часа интензивни преговори с разум, а не емоция и единствена цел – България да има правителство.

“Г-жо Габриел, благодаря лично за усилията да съставите кабинет. Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки компромиси. Пътя, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа”, каза президентът Румен Радев.

“И най-вече интензивна комуникация пред обществото. В рамките на следващите дни ще връча втория мандат на следващата най-голяма парламентарна група, но искам преди това да призова партиите да не бавят приемането на бюджета и важните закони”, каза още Радев.

Малко по-рано ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на двете коалиции.

Dariknews.bg

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.