Лъчезар Вълчев е европейски шампион в тройния скок!

Огромен успех за България записа разградският атлет Лъчезар Вълчев във финала на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Йерусалим, Израел.

В оспорвано състезание талантът от СКЛА „Лудогорец“ постигна личен рекорди и с резултат 15.76 м и се качи на най-високото място на почетната стълбица, от където той и треньорът му Краден Цонев изслушаха българския химн.

Лъчезар Вълчев и Васил Русенов на Националния стадион в Йерусалим
Лъчезар Вълчев и Васил Русенов на Националния стадион в Йерусалим

Лъчо изкова титлата си в пети опит, където пое водачеството с 15.53 (1.9), а в шестия си скок доведе личния си рекорд до 15.76 (1.2). Серията на новият европейски шампион в дисциплината показа отличната му форма – 15.31-15.40-15.32-15.42-15.53-15.76.

„Безкрайно съм щастлив, така се чувства и Лъчко. Постижението му е изключително. Без сектори за скачане и всякакви нормални условия той прослави града ни, ставайки ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН ЗА РАЗГРАД! Безкрайни благодарности на “Лудогорско пиле” и Любо Лозанов за помощта през цялата година!!!“ написа във фейсбук профила си Красен Цонев, които усещаше, че Лъчезер е готов за титлата още преди състезанието.

Другият български състезател в тройния скок – Васил Русенов, за първи път премина границата от 15 метра и подобри масивно личния си рекорд до 15.18 (1.1) в трети опит, с което се окичи с бронзовия медал.

Отляво: Пламена Чакърова, Лъчезар Вълчев и Васил Русенов
Отляво: Пламена Чакърова, Лъчезар Вълчев и Васил Русенов

Президентът на Българска федерация лека атлетика и Европейската атлетика Добромир Карамаринов също изпрати поздрави на медалистите от София, а призьорите на троен скок за юноши бяха наградени от Жан Грасия – първи вицепрезидент на Европейската атлетика.

Преди тях Пламена Чакърова завоюва бронз в дисциплината скок дължина. Така България е на 15-о място в класирането по медали с титлата на Лъчезар Вълчев и двата бронза на Васил Русенов и Пламена Чакърова.

 

/e-Razgrad/

Очаквайте подробности!

Hits: 0

One Reply to “Лъчезар Вълчев е европейски шампион в тройния скок!”

  1. Отлично за титлата и резултата! Подготовката му в бъдеще трябва да е на високо равнище при подходящи материални условия и финансирана от Министерството на спорта. Така, че след две години, през лятото на 2024 г. Лъчезар Вълчев да преодолява 17 м. в тройния скок. Това при съвременните изисквания към леката атлетика не е лесно за постигане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.