Къщите музеи „оживяха“ в първата  Бяла нощ на Разград

Къщите музеи „оживяха“ в първата от двете „Бели нощи на Разград“ чрез представяните в тях различни видове изкуства.

Фестивалът на материалното и нематериално културно наследство, организиран от Община Разград, започва в нощта срещу Еньовден, а музейните обекти посрещат творци, изпълнители и много гости.

По традиция фиестата започна от Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, която е със статут на музей. Символичен домакин в нея беше Центърът за работа с деца, в който малките жители на града правят своите първи стъпки в различните видове изкуства. Какво са научили показаха малките мажоретки и певицата Жанет Мари Кръстева. Публиката бе поканена да разгледа галерията и наскоро подредената изложбата от последния пленер „Мистика и реалност”.

В къщата музей “Станка и Никола Икономови” бе срещата с писателката Неда Антонова. Символичен домакин бе Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” с надслов на събитието „Силните жени в историята и духовния живот на българите“. Пред разградските си почитатели Неда Антонова разказа за три българки от историческото минало, чието поведение представя най-ярко духовната сила на българките през вековете – Тамара Мария Шишман, Венета Ботева и Людмила Живкова, която по думите на Неда Антонова е отворила България за света. Неда Антонова призна, че малко е знаела за Станка Николица Спасо-Еленина, но след като научи повече за съдбата й от нейната правнучка Теменуга Иванова, бе категорична, че разградчанката с напредничави за времето си възгледи е също сред доказателствата за духовната сила на българката.

В къщата музей „Акад. Анание Явашов“, със символичен домакин читалище „Развитие“, с мултимедия бяха представени културните акценти от живота на стария Разград и ролята на академика в него. Сред новите любопитни факти, които повечето зрители научиха, бе този, че в Разград е създаден първият в страната затворнически театър, който в периода 1926-1929 г. дори е гастролирал в други райони. Талантите Младежката формация за театър „Импулс“. За пръв път на нестандартната сцена в къщата музей бе представен най-новият спектакъл на „Импулс” – „Смоковете” по радиопиеса на Йордан Радичков. Дебют пред публика направиха Яна и Мартин, които развеселиха публиката с откъс от „Има ли смисъл да утепваме мечка”.

Домакин на първата Бяла нощ от фестивала в Етнографския музей бе Капанският ансамбъл. Гостите съпреживяха вълнуващи мигове, свързани с обредността на Еньовден. Артистите от Капанския ансамбъл, самодейците от читалище ”Напредък” – Колективът за изворен фолклор и Детска танцова студия „Капанче”предтавиха традиционни за Еньовден песни и танци и пресъздадоха Еньовската традиция за разгадаване на бъдещето на момите.

По традиция всеки гост на музея премина под Еньовския венец, отпи за здраве глътка пелин и отнесе в дома си китка с билки и амулет с наричане. А от ритуалния еньовски огън – и въгленче за здраве.

Нощта завърши в къщата музей „Димитър Ненов”, където символичният домакин Театрално-музикалният център се представи с квартет от Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” и изпълнителите от трупата „Назъм Хикмет”. Темата бе „Турският фолклор в културното и духовното наследство на Разград“. В музикално-танцов спектакъл се преплитаха мотиви от български и турски фолклор, а между изпълненията певците и танцьорите припомняха исторически факти и легенди, свързани с Разград.

По традиция втората Бяла нощ е посветена на античното наследство на Разград и домакинства Археологическият резерват “Абритус”. За пръв път на първия етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет, датиран отпреди седем хиляди години. Той е открит през 2016 г. в село Каменово при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от НАИМ при БАН и музеите в Разград и Русе.

На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят ценности от друга далечна епоха – Боровското съкровище от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионалния исторически музей в Русе гостува само в този ден в Разград.

Новият момент във фестивала „Белите нощи на Разград“ е награждаването на Банко П. Банков от София – победител в първия Национален литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Церемонията ще е във Вила „Урбана“ на Абритус от 21:30 ч., а след нея започва танцовият спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ – „Мистичен ритъм“.

/e-Razgrad/

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.