Кралица и трима принца спешно обсъждат днес кризата с “хибридните” Хари и Меган

По-малко от седмица, след като принц Хари и съпругата му Меган обявиха изненадващо дори за кралица Елизабет Втора, че искат да се оттеглят от основните си задължения към кралското семейство, тя свика за днес извънредна среща заради създалата се криза.

Британските медии вече говорят за “прогресивно” и “хибридно” бъдеще на двамата, включително заради желанието им да са финансово независими. Те получават 5% от официалните си разходи от бюджета, без да се смятат разходите за охраната и официалните им пътувания в чужбина. Повечето от средствата за всекидневните им разходи се покриват от бащата на Хари чрез приходите му от Херцогство Корнуол.

На срещата ще участват още престолонаследникът принц Чарлз и синовете му принц Уилям и принц Хари. Меган, херцогиня на Съсекс, вероятно ще се включи по видео връзка от Канада, където отиде при малкия си син Арчи.

Разговорът ще е в имението Сандрингам в Норфолк (Източна Англия) и според британските медии ще се опита спокойно да въведе ред в ситуацията, създала се след решението на Хари и Меган. Това е първата среща лице в лице на монарха с Хари и двамата следващи по линията за наследяване на трона, но специалисти са работили усилено през последните дни да подготвят възможни решения за отделните проблеми. Консултации има и между правителствата на Великобритания и Канада.

Източници от Бъкингамския дворец казват, че 93-годишната Елизабет Втора иска бързо уреждане на кризата и задействане на всички решения в следващите дни, а не седмици или месеци.

Предполага се, че всички страни в спора ще трябва да направят известни отстъпки. Кралското семейство се опитва да изпрати послание за сплотеност в решаващи за нацията времена, какъвто е Брекзит, настъпващ в края на месеца.

Но “Сънди таймс” твърди, че между братята Уилям и Хари е настъпил дълбок разрив. Това е проблем не толкова за кралицата, колкото за принц Чарлз – когато се възкачи на трона, той ще управлява със синове, които имат хладни отношения, а единият от тях вече ще е престолонаследник с отчужден брат.

Допитване за всекидневника “Дейли Мейл” показа, че три четвърти (72%) от британците одобряват оттегляне на Хари и Меган в Канада. Също толкова смятат, че в такъв случай трябва да се откажат от въоръжената охрана, плащана от данъкоплатците.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.