Корнелия НИНОВА: Да се пуснат на пазара храни от държавния резерв, за да се помогне на хората и на производителите

За нас ключовите думи в тази ситуация са: промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност.

Това е възможно – променяш модел на здравеопазване и правиш общинската болница защитено заведение, което дава стабилност на хората в региона, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има регионално здравеопазване и всеки българин ще има достъп до качествено такова. Моментът е изключително важен за решителни действия.  Изтече времето за дискусии и приказки. БСП предлага конкретни мерки, които могат да се случат веднага, за да стабилизираме държавата и да се помогнем на народа.

Първо трябва да се определят групите нуждаещи се от помощ. В момента 1 237 080 семейства ползват само дърва за огрев. Тъй като е скъп токът, започнаха да търсят дърва, такива няма на пазара, качиха се цените, а камионите с дърва излизат за Гърция. Първо решение е временното спиране на износа на дърва, за да се помогне на над 1 млн. български домакинства.

Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавният резерв и да се пуснат храни на пазара. Ще се помогне на всички българи, които изнемогват на тези цени. В резерва би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други стоки, закупени още на ниските цени. Ако сега те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените, а резервът ще се запълни от производителите и търговците, от които държавата ще купи и така ще помогне и на българското производство.

Реклама:

Трябва да се търси съгласие отсега по ключови теми. И Европа, и светът призовават за намаляване на данъците на горива, на енергоносители, акцизи, ДДС. Можем ли да се съгласим отсега, че на 15.11.2021 г. ще внесем намаляване на ДДС за храните от малката кошница от 20 на 9%? БСП сме готови да разговаряме с всички, но ще търсим обединение около промяна, която трябва да започне, защото съществената промяна още не е започнала.

Към момента не водим предизборно разговори с други партии, ще ги водим след изборите. Призоваваме партиите да извадят програми, да дадат идеи, да кажат съгласни ли са да се стартира атомна централа“. АЕЦ „Белене“ е дългосрочното решение за българската енергетика и икономика. Съгласни ли са бързо да се свикат кметовете и да се реши как ще се поддържа социалният патронаж през зимата, как ще се помогне на хората, с колко се е увеличила топлата кухня за възрастните и тези пари да бъдат отпуснати още през ноември и декември от бюджета. Това са съществените неща, които вълнуват хората, а не кой с кого си говори сега по кабинетите.

Хората искат да знаят дали ще има 120 лв. за пенсионерите през януари, февруари и март. Ние предлагаме да има. Сигурно се интересуват и кога децата им ще тръгнат на училище, защото не могат да седят в къщи да ги гледат или какви компенсации ще получат за това.

По отношение на „зеления сертификат“ трябваше да има предвидимост и да има подготовка, както и всяка здравна мярка да бъде обявявана заедно с икономическа и социална. Ние бихме направили следното – казваме: затварят се училищата, след един месец от 10.12.2021 г. В същата заповед трябва да пише и че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една средна работна заплата за страната, за това че са в неплатен отпуск. Затваряме кина театри, културни мероприятия от 02.12.2021 г. На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората. Има и мерки, които трябва да се вземат на момента. Наличието на антитела трябва да дава възможност за получаване на „зелен сертификат“, което може да се направи сега и веднага. Хората, които имат заболявания, непозволяващи да им се постави ваксина, трябва да се даде възможност също да се движат и да живеят. Трябва да се осигури заплащане на лекари и медицински екипи, които в момента са свръхнатоварени.

През последните четири години ние от БСП показахме, че знаем проблемите на страната и можем да отстояваме интересите на гражданите. Показахме, че можем да се борим за държавността, законността и конституционния ред. Ние можем да водим диалог, да изслушваме, да предлагаме разумни решения. Искаме България да бъде променена, като моделът на управление се смени. БСП ще бъдем гарант за тази промяна.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.