Концерт на Капанския ансамбъл в Козлодуй за празниците на любовта и виното

Артистите на Капанския ансамбъл получиха покана и поздравиха почитателите си в Козлодуй и гостите на града за празниците на любовта и виното.

И го сториха в Дома на енергетика с тематично-сюжетния спектакъл „Дор три сита копринени“, в който с музика, песен, танц и театрални елементи представиха капанската сватба.

Публиката видя обредите и ритуалите преди и по време на сватбата – засевките, където с три сита момините дружки благопожелават здраве и сговор на бъдещото семейство, а с медената пита –  да бъде животът им сладък.

С ритуално бръснене момците помагат на своя приятел-годеник да се прости с безгрижния досега живот.

Руйно вино за кръстника и кръстницата и всеобща веселба заради случващото в две семейства.

Публиката бурно аплодира видяното от сцената и нееднократно след падането на завесата покани ансамбъла за ново гостуване.

„Козлодуй е едно от любимите ни места за концерт. Публиката разбира и подкрепя нашето изкуство. Показвали сме й в предишни гостувания фолклорното разнообразие на всички етнографски области в страната, а този път решихме да им представим един от най-красивите моменти в живота на човека – сватбата. А капанската сватба е уникална и представя връзката между поколенията – празник на младостта и любовта, подкрепени от възрастните в името на новия живот“, каза след концерта директорът на ансамбъла Светослав Митев.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.