Китайски окръг дава по 1000 юана на булка, ако е под 25 години

1000 юана (137 долара) може да получи новобрачна двойка в окръг Чаншан на Източен Китай, ако младоженката е на 25 години или по-млада.

Това е най-новата мярка за насърчаване на младите хора да сключват брак на фона на нарастващата загриженост за намаляването на раждаемостта, съобщава БТА. Съобщението за наградата е публикувано в официалния акаунт в социалната мрежа “Уичат” (Wechat) на окръга миналата седмица.
Заради спада на населението в Китай, както и бързото застаряване, властите спешно се опитват да приложат мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобряване на грижите за децата.
Официалната политика пък затруднява самотните жени да имат деца.
Броят на сключените бракове достигна рекордно ниско ниво през 2022 г. – 6,8 млн., което е най-ниското от 1986 г. насам, показват правителствени данни, публикувани през юни. През миналата година са сключени 800 000 брака по-малко, отколкото през 2021 г.
Коефициентът на раждаемост в Китай, който вече е един от най-ниските в света, се очаква да спадне до рекордно ниското ниво от 1,09 през 2022 г, съобщават държавните медии.
24chasa.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.