Китаец оперира мозък от 3000 км

Китайски хирург изпълни първата в света мозъчна операция от разстояние, благодарение на 5G технология с пациент, който е бил на 3 000 км от опериращия го доктор.

Д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си в събота, съобщават китайските медии.

Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в пекинска болница от клиника в югозападен остров Хайнан, отдалечен на разстояние 3 000 км. Хирургът е казал, че операцията е продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е страдал от паркинсон и е споделил, че се чувства добре след революционната операция.

Докторът е използвал компютър, свързан с мрежа от следващото поколение 5G, която изгражда китайския гигант „Хуауей”. Скоростта на мрежата позволява връзка почти в реално време, твърди доктор Линг.

„Можеш почти да усетиш пациент, който е на 3 000 км. разстояние”, казва той.

Настоящата 4G мрежа не позволява провеждането на хирургически операции заради забавяне във видео сигнала и дистанционното управление. Новата технология изглежда е успяла да реши тези проблеми, посочва хирургът.

Дистанционната хирургия може да позволи на хора от бедни райони или военни зони да получат помощ от доктори в целия свят. 5G направи своя дебют в дистанционната хирургия през януари, когато китайски лекар успешно оперира животински дроб в Медицинския университет във Фудзиен, докато той бе на югоизточния бряг на Китай.

Cross.bg

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.