Кафе, шоколад, мебели, хартия: ЕС спира вноса им, ако, за да бъдат произведени, е изсечена гора

Европейският съюз ще забрани вноса на продукти като кафе, дървесина и палмово масло, ако за тяхното производство след 2020 г. са били изсечени гори, съобщи ДПА.

Законът, който ще започне да се прилага в рамките на 18 до 24 месеца, влиза в сила, след като страните от ЕС официално приеха мярката днес след преговори с Европейския парламент. Целта на забраната за внос е значително да се намали обезлесяването на дъждовните гори по света, включително в района на Амазонка в Южна Америка.

“Основният двигател на глобалното обезлесяване и деградацията на горите е разширяването на земеделските земи”, се казва в изявление на страните членки на ЕС.

Според Европейския парламент 10 на сто от обезлесяването между 1990 г. и 2020 г. се дължи на потребителите в ЕС.Според новото законодателство компаниите ще бъдат задължени да издават декларации за надлежна проверка, че след 31 декември 2020 г. не е изсечена или повредена гора за нуждите на техните продукти. Това важи и за производни продукти като шоколад, мебели или печатна хартия. Нарушенията се наказват с най-малко 4 на сто от годишния оборот на съответната компания в ЕС.

Екологичната организация “Световен фонд за защита на дивата природа” (WWF) призова контролните органи в Германия, например митниците, да бъдат значително засилени, така че нарушенията да бъдат действително наказвани.

Дир.бг

Hits: 126

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.