Кампания за прегледи за рак на млечната и на щитовидната жлеза

За 17-и път, след двегодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19,  Федерацията на жените, съвместно с Община Разград и Диагностично-консултативните центрове в столицата на Лудогорието и „Света Екатерина“ във Варна, стартират кампания за профилактични прегледи за рак на млечната и на щитовидната жлеза.

Това съобщиха на пресконференция председателят на Федерацията на жените Любка Стоянова, Йълдъз Шеремед – член на УС на неправителствената организация  и управителят на ДКЦ 1 д-р Николай Денев.

По традиция, записванията ще стават в кафе „Филхармония“ от 11 юли /понеделник/. Прегледите ще са на 11, 12, 13 и 14 август на партера в сградата на ДКЦ 1 /бившата поликлиника/. Тук ще бъдат д-р Надя Димитрова и д-р Росица Миткова от ДКЦ „Св. Екатерина”. Според резултатите от прегледа нуждаещите се ще бъдат насочвани към допълнителна диагностика или лечение. По време на прегледите пациентките задължително трябва да бъдат с маски

Д-р Николай Денев посочи, че 25 процента от карциномите при жените са на млечната жлеза и то заема второ място сред онкологичните заболявания при тях, а между 40 и 50-годишна възраст дори е водещо“. „Профилактиката е от съществено значение за патологията на млечната жлеза“, каза д-р Денев и приветства поредната инициатива за това.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.