Кабинетът пак стартира проекта за тунел под прохода “Петрохан”

Агенция “Пътна инфраструктура” обяви обществена поръчка за изработването на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“, съобщиха от АПИ.

До 15 февруари 2024 г. ще се приемат оферти. Приблизителната дължина на участъка е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на обществената поръчка за проектиране е 6,66 млн. лв. без ДДС.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения идеен проект на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път, поясняват от АПИ. Новото трасе ще трябва да бъде съобразено с проекта за изграждане на скоростен път Монтана – Враца и автомагистрала „Европа“. Необходимо е при разработването на идейния проект да се избягва преминаването през защитени зони и територии и да се спазват всички изисквания в Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС. Срокът за изпълнение на поръчката е 365 календарни дни.

Преди около 5 г. пътната агенция подписа договор за изработването на прединвестиционното проучване на поне три варианта за ново пътно трасе между София и Монтана с тунел под Петрохан, припомня “Сега”. Без да бъде постигнат резултат, срокът изтече през 2021 г. През годините проектът е разглеждан, но окончателното проектно решение не е одобрено, припомнят днес от АПИ.

Dnes.bg

Hits: 117

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.