Имената и обозначенията на горивата по бензиностанциите се променят от днес

595 преглеждания

От днес влиза в сила ново обозначение за горивата, продавани по бензиностанциите в ЕС. Занапред знаците за бензин ще бъдат кръгли, за дизел – квадратни, а за газ – ромбоидни.

Променят се също цветовете на обозначенията – те ще бъдат с черни надписи и геометрични фигури, на бял фон. Променят се имената на горивата, например бензин А95-Е10 се преименува на Е10, А98-Е5 става Е5. Дизелът ще получи някое от новите обозначения B7, B10 и XTL – съответно за 7 и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта. Алтернативните горива ще се обозначават с Н2 (водород), CNG (сгъстен природен газ), LPG (втечнен пропан-бутан) и LNG (втечнен природен газ).

Предвижда се новите обозначения да бъдат въведени също в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Македония, Сърбия, Швейцария и Турция. Според правилата новите знаци трябва да бъдат поставяни „на съответните колонки и техните накрайници“ по бензиностанциите, както и „върху капачките или в непосредствена близост до капачките на резервоарите на моторните превозни средства, за които е препоръчано да се използва това гориво и които са съвместими с него“.

Те трябва да фигурират и в ръководствата за употреба на превозни средства, пуснати на пазара след 18 ноември 2016 г., пише в директивата, приета преди четири години.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *