Икономическата гимназия – на 55

Зам.-кметовете на Разград Полина Иванова и Руска Вътева бяха гости на тържеството на ПГИ “Робер Шуман“ за 55-годишнината от създаването на училището и по случай патронния празник на учебното заведение.

Те поздравиха ръководството на гимназията, връчиха поздравителен адрес от името на зам.-кмета и изпълняващ длъжността кмет на Община Разград Добрин Добрев, подариха и саксийно цвете за украса на училищната сграда.

Тържеството се проведе в залата на читалище “Развитие “, на него присъстваха и областният управител Иван Борисов, началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, зам.-областните управители Драгомир Златев и Найден Късов, председателят на Обществения съвет на гимназията и общински съветник Джипо Джипов, директори на учебни заведения от Разградска област, ученици, учители, бивши възпитаници и педагози.

За пръв път бе представен химнът на ПГИ “Робер Шуман“. Автор на музиката и текста е Диан Максимов, а изпълнението е на Диляра Назиф и Деян Денчев от Музикална школа „Илия Бърнев“ при “Развитие“.

На тържеството грамоти за отличен успех получиха 13 ученици в училището. Първа приз получи Мерджан Бекирова от 10“б“ клас, а освен на нея директорът на гимназията инж. Христина Панчева връчи грамоти и на: осмокласника Ерай Мехмедов, деветокласниците Кристиана Иванова, Виктория Владимирова и Мануела Стоянова и единадесетокласниците: Мерай Медаил, Мелиса Азмиева, Карделен Сюлейман, Селнур Небиева, Ралица Михайлова, Хава Робева, Зерда Рамиз и Дерия Исмаил. За първото си място на областния кръг на олимпиадата по руски език грамота получи и София Желева от 10“а“ клас.

Музикален поздрав за годишнината и патронния празник на гимназията отправиха Пресияна Тодорова и Диляра Назиф от Музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище “Развитие“, както и Капанският ансамбъл.

Началото на икономическото образование в Разградска област се поставя на 1 септември 1966 г., когато към политехническата гимназия „Н.Й.Вапцаров“ се откриват две паралелки с икономическа насоченост. През следващата учебна година вече има ново учебно заведение – Икономически техникум „Димитър Благоев“ със 130 първокурсници и 6 паралелки. Близо 8300 са възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика през 55-те години от нейното съществуване, а в момента се обучават 455 ученици в 11 специалности. Патронният празник е на 29 юни, когато е рожденият ден на Робер Шуман, а гимназията носи името на основателя на ЕС от 2007 г., когато бе проведен училищен референдум за избор на патрон на учебното заведение.

/e-Razgrad/

Hits: 44

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.