Изложба часовници и календари бе открита в къщата музей „Анание Явашов“

„От историческа гледна точка времето е години, векове и епохи, но то отмерва и процеси и събития, свързани с националната и мастната история“, каза в словото си директорката на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова при отриването на изложбата от колекции на часовници и календари в къщата музей „Акад. Анание Явашов“ в Разград.

„Експозицията „По следите на времето“ разглежда ролята, значимостта и развитието на календара и часовника от праисторията до най-ново време, а идеята е да провокираме размисъл за ценността на времето, преплетено в историческото развитие на града и регион“, каза още Таня Тодорова.

Автори на изложбата са Виктор Костадинов – уредник в отдел „Нова история“ и стопанин на къщата-музей „Анание Явашов“ и Михаил Данаилов – главен дизайнер в РИМ-Разград.

Гост на събитието бе Цветана Бенонова, главен експерт в отдел “Култура, религиозни и младежки дейности” в Община Разград. От името на областния управител Драгомир Златев“ бе получен поздравителен адрес, в който той приветства организаторите за идеята чрез изложбата обществеността в областта да се запознае с такава богата колекция от часовници и календари.

Виктор Костадинов разказа, че в изложбата са включени 81 предмета – часовници, часовникарски инструменти и информационни табла за развитието на календарите и часовниците във времето – механични часовници от началото на XX век насам и най-съвременни електронни уреди за отчитане на милисекунди, секунди, минути и часове. Сред експонатите са стенният часовник от сладкарница „Касамакови“ в Разград и будилникът от дома на Гани Чернев.

Известният разградски часовникар Илко Колев, който от години поддържа часовника в Часовниковата кула в Разград направи една ретроразходка в историята на часовника. Първата ориентация на древните хора във времето са били звездите – по тяхното движение са ориентирали мореплавателите. Следват слънчевите часовници, неудобството при които е, че „работят“ само през деня. Паралелно се използват и водните часовници, които отчитат времето според това за колко време капка по капка се изпразва някакъв съд безкрайно работещите водни часовници са задвижвани от потоци и ручеи. Следват фитилните и ламповите часовници. Революцията, обаче, настъпва с изобретяването на механичните часовници. Изобретяването на баланса води до появата на джобните и ръчните механични часовници. За да дойде ерата на електронните и атомните часовници – еталон за точност в наши дни – до милисекунда на 100 години.

Експонатите са от фонда на Регионалния исторически музей /РИМ/. Изложбата е част от инициативите на РИМ – Разград, посветени на 135 години музейно дело в града и Европейските дни на културното наследство и може да бъде разгледана в следващите два месеца. Идеята на организаторите е тя да стане мобилна и да обиколи и други населени места.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.