Извънредно положение до края на март, затварят училища и молове до Коледа

Нови мерки в борбата с Covid-19 ще предложи от петък Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет.

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредното положение с 4 месеца до края на месец март.

Ще бъдат преустановени всички занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

Преустановяване ще има на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси , културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.

Реклама:


Забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове ще бъде удължена.

Работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др ще бъде преустановена. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете.

Ще бъде преустановена и  на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии също ще бъде преустановено.

Няма да има ограничения в дейността на обществения транспорт.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота“, заяви здравният министър.

Според проф. Ангелов се очаква мерките да дадат резултат преди коледните празници, тогава ще бъде обсъдено и отхлабването им.

Dariknews.bg

One Reply to “Извънредно положение до края на март, затварят училища и молове до Коледа”

  1. Кой щени плаща задълженията като ток ,вода,телефони, наеми и други. Държавата дали щени помогне?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *