Зелен сертификат от четвъртък

„Зеленият“ Covid сертификат влиза в сила у нас от полунощ на 21 октомври, четвъртък. Заповедта ще бъде публикувана до края на днешния ден. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Зеленият сертификат е за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на Covid-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа е валиден за всички кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м, хотелите, басейните.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за “зелен” сертификат от четвъртък, 21 октомври, ще бъдат затворени.

Сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Преустановяват се посещенията в болници. Всички служители на старчески домове трябва да имат също зелен сертификат.

Лицата, които осъществяват контрола, също трябва да притежават зелен сертификат.

Мерките за учениците ще бъдат преразглеждани по общини, а не на национално ниво. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимавания. От там нагоре се спира присъственото обучение.

В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

Освен обектите за задължителен сертификат, ще бъдат контролирани и лабораториите. Ако бъде установен фалшив сертификат, лицензът ще бъде отнеман.

Кои зони остават свободни

Посещенията в администрацията не влизат в тези ограничения, т. е. за тях не се изисква зелен сертификат. Препоръката на здравното министерство е максимален брой услуги да се предлагат онлайн. Свободен остава и общественият транспорт.

Изключени са и магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, които оставаха отворени и при всички най-сериозни ограничения.

Сертификат на този етап няма да се изисква и за персонала на училищата.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.