Здравният министър и Щабът: Локдаунът да продължи до 31 януари догодина

     ОТВАРЯТ САМО ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, НАЧАЛНИТЕ УЧИЛИЩА И ТЕАТРИТЕ

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Още миналата седмица премиерът изиска от Щабът да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

Изключенията:

  • учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;
  • от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите при капацитет от 30% и през седалка;
  • местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. „Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави той.

Подробности с финално уточняване на направените предложения ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на Щаба.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.