За пръв път на човек успешно е присадено свинско сърце

Американец на 57 години е първият човек, на когото успешно е присадено сърце от генетично модифицирано прасе. Три дни след експерименталната 7-часова операция в Балтимор Дейвид Бенет се чувства добре, съобщиха лекарите.

“Ще умра или ще си направя трансплантация”, казва Бенет ден преди сложната процедура. Това е била последната надежда за спасяването на живота му, макар все още да не е ясно колко дълго ще живее със свинско сърце. “Знам, че е скок в неизвестното, но е последният ми избор”, цитира думите му Би Би Си.

За операцията на Медицинския център на Университета на Мериленд е дадено специално изключение от медицинския регулатор на САЩ, защото Бенет е обявен от специалистите за неподходящ да присаждане на човешко сърце. Това е състояние, което лекарите обикновено обявяват, когато човек е в много тежко здравословно състояние.

Трансплантацията е резултат на години изследвания и може да промени живота на хиляди хора по света, допълва Би Би Си. Само в САЩ от недостиг на органи за присаждане всеки ден умират 17 души, а над 100 хиляди са в списъка с чакащи.

Ксенотрансплантацията, както се нарича възможността за присаждане на животински органи в човешко тяло, е известна от години и се прилага при смяна на сърдечна клапа с такава от свинско сърце. През октомври миналата година хирурзи от Ню Йорк обявиха, че успешно са поставили свински бъбрек на свой пациент, но става дума за човек в състояние на мозъчна смърт без шансове да се възстанови.

Използваното сега прасе е модифицирано, за да се премахнат няколко гена, заради които сърцето би било отхвърлено от човек. Бенет е със смъртоносно заболяване на сърцето и от 6 седмици е бил прикован на легло с изкуствено обдишване. Сега диша сам, но какво ще последва не е съвсем ясно на специалистите.

От лекарския екип казват, че са искали да му дадат възможно най-добрия вариант и продължават с досегашната терапия, но не знаят дали мъжът ще оцелее още ден, седмица, месец, година…

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.