Започва унищожаване на прасета и в Разградско – първо в Звънарци, Юпер и Исперих

„Още утре след обяд специализирани екипи ще унищожат нерегламентирано гледаните прасета в т.нар. „заден двор“ в кубратските села Звънарци и Юпер“, защото селата  попадат в 10-километровата санитарна зона от огромния свинекомплекс в русенското село Бръшлен, където бе открита зараза от африканска чума и там прасетата вече се евтанизират“, обяви днес директорът на Областната дирекцията по безопасност на храните в Разград д-р Илиян Драмалиев.

„Заради изключителната сериозност на проблема, още в събота това ще се случи и на адреси на частни стопани в Исперих, заради опасността болестта да се прехвърли в свинекомлекса на фирма „Агротайм“, каза още д-р Драмалиев.

Това той направи в началото на информационната среща, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Областна дирекция „Земеделие“-Разград за прилагане на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете.

Лектори бяха д-р Койчо  Коев и доц.д-р Владимир Петров от Ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

Реклама:


В дискусиите се включи и областният управител Гюнай Хюсмен, който съобщи за обявеното вчера в областта бедствено положение и взетите и предстоящи мерки за неразпространение на заболяването. И увери, че те са с цел заболяването да не бъде допускано на територията на област  Разград. Г.Хюсмен изрази категоричната си позиция, че няма да допусне политизирането на темата на територията на региона, според него сериозната опасност над страната е унищожаване на цял бранш свиневъдството.

В срещата участваха  членове на Постоянната областна епизоотична комисия, ветеринарни лекари, представители на различни институции, имащи отношение по разрешаване на кризата, кметове на села от цялата област.

Припомняме, че вчера областният управител Гюнай Хюсмен обяви бедствено положение в Разградка област, заради реалната опасност от възникване на огнища на чума и в Лудогорието.

/e-Razgrad/

One Reply to “Започва унищожаване на прасета и в Разградско – първо в Звънарци, Юпер и Исперих”

  1. На Г.Хюсмен дивите прасетата в заградената му часна гора ще бъдат ли евтаназирани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *