Жената на 20-ти век и наследничките й в 21-я: многоцветни и оптимистични

„Развитието на жената през XX век в различните сфери на живота – от домакиня и майка, до преминаването й в други роли в обществото – е дълъг процес и тя е заслужила уважението и признанието към себе си.

Това ни мотивира да подредим вдъхновяващата изложба за ежедневието на българката, на жената през XX в. и развитието й до днес. Труженичката, могомашинничката, общественичката, „силната жена“ от времето на т.нар. социализъм,  в модерното ни общество вече има своето равноправно място“, каза при откриването в къщата музей „Анание Явашов“ организаторът проф. д-р Росица Ангелова, ръководител отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей.

Гост бе зам.-кметът Полина Иванова, която подари на директора на музея Таня Тодорова букет и поздравителен адрес от името на кмета на Разград Денчо Бояджиев.

Новите роли на жената представиха със своя опит, призвание и бизнес четири дами. И четирите – много различни и многоцветни – са решили тяхното ежедневие да бъде в Разград и са успели. И разказаха пред всички в уютната обстановка на изложбата за своя житейски и професионален път – не лек, но с много позитивизъм, изведен до видими резултати и признание.

Таня Атанасова – жената, която създава картини с цветя и красота с аранжировки на всякакви семейни и бизнес празници и тържества. Убедена е, че добрият вкус възпитава и се амбицира да бъде все по-добра в  това, което умее, от претенциозните и взискателни клиенти.

Мирослава Кацарова е добре познатата общественичка, краевед, съдебен заседател,бивш директор на Средношколското общежитие и на РБ „Проф. Боян Пенев“, автор на 15 краеведски книги и на стотици статии в регионалния и национален печат.

Радина D’Amore е собственик на едноименното Арт-студио. Непоправим оптимист. Псевдонимът „D’Amore“ се родил в Италия, където тя завършва моден дизайн и конструиране на облекло. Член е на световната колекция „Leaders in contemporary illustration“. „Създавам емоция и красота в ежедневието, празника, бизнеса. Вярвам, че всяка жена носи в себе си една особена магия, преплела тайните, традициите, талантите и способностите на поколенията назад. Вярвам и сбъдвам!“, така се представи Радина Василева.

А Росица Иванова, която проф. Ангелова нарече „Жената Вселена“, е психотерапевт, признат майстор на вкусни и здравословни печива и аромати. Изкушена от изящната словесност. В живота и работата й помогнали три осъзнавания: да отглежда добре своите семенца; да улавя нюансите на живота и да ги трансформира по нейния си прелестно-хаотичен начин и да ги връща в потока на живота – през поезията, през ароматерапията, аромакулинарията  и през психологическото консултиране. Третото нейно осъзнаване е, че да си жена е благословия, а нежната женска сила движи света.

„Искрено съм удовлетворена, че финалът на Международния ден на музеите за нас е тази наистина вдъхновяща изложба за българката и невероятната й способност със своята сила и позитивизъм  да бъде все по-успешна в днешния динамичен свят. И че ние, музейните специалисти, с инициативите в деня на нашия празник, за пореден път показахме и разказахме за нелеката ни мисия в опазването на културно-историческото наследство на Лудогорието“, каза в приветствието си директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 63

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.