ЕС отговаря на COVID-19 с мерки за € 2,77 трилиона

Това е най-мащабната сума за справяне с криза досега

ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега.

Фон дер Лайен представи подробности за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията от COVID-19. По нейните думи това е огромна сума, която ще бъде разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Председателят на ЕК заяви, че бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето. Според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

Фон дер Лайен изрази загриженост от мерките, предприети в някои държави, които “отиват твърде далеч”. Тя уточни, че особено мерките, въведени в Унгария, будят тревога. Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка, поясни председателят на ЕК.

Реклама:

Тя коментира, че днешното решение на Съда на ЕС срещу Унгария, Полша и Чехия за неизпълнение на задълженията за разселването на мигранти касае миналото. Това решение ще ни даде насоки за бъдещето, каза председателят на комисията, без да изразява намерение ЕК да наложи глоби на трите страни, докато изпълнят задължението да приемат разселени от Италия и Гърция мигранти. Фон дер Лайен съобщи, че след Великден ЕК ще направи предложения за промени в европейската политика за миграцията.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.