Ердоган с идея за провеждане на референдум за членство на Турция в ЕС

61 преглеждания

Референдум в Турция за преговорите за присъединяване към Европейския съюз – идеята е на президента Реджеп Ердоган.Икономическа криза, пълна каша в Сирия и разрив в отношенията със САЩ – ще накара ли всичко това Анкара да се обърне отново към Европа и дали е готова да плати цената за това?

Южната ни съседка започва преговори с ЕС през 2005 г. в резултат на кризата от 2001 г., при която лирата се срива с почти 50%, цените на вносните стоки скачат рекордно, стотици хиляди губят работата си, а растежът пада от 6 на сто до минус 4. Сега Турция отново е в икономическа криза. Пред Световния форум на турската държавна телевизия президентът Реджеп Ердоган хвърли ръкавицата като обяви възможен референдум за преговори с Брюксел.

„През 1963 г. подписахме Споразумение за сътрудничество, а сега сме 2018-а. Подобна жестокост не е прилагана спрямо нито една друга страна кандидат. Можем много да допринесем за Европейския съюз и той за нас. Но, ако те продължават с това отношение, трябва се консултираме с 81 милиона турци и те да вземат решение“, заяви държавният глава.

„Би било странно да проведем референдум за клуб, в който не членуваме. Но това говори много за неговата визия – той смята Евросъюза за сила, която е в упадък, не смята, че Турция има място в Евросъюза. Но той знае, като един прагматик, че Турция има нужда да е закотвена към Европа политически и икономически”, коментира Аслъ Айдънташбаш, старши сътрудник на Европейския съвет по външна политика в Истанбул.

Ердоган вече направи стъпки към нормализиране на отношенията с Европа. Само преди година той наричаше германците „нацисти”, а сега настоява страната му да изпълни критериите за безвизов режим възможно най-скоро.

В Германия Ердоган беше посрещнат с протести. Не толкова напрегнато беше посещението му в Унгария, където премиерът Виктор Орбан застана на негова страна и обвини Европа в неискреност спрямо Турция.

Отношенията между Вашингтон и Анкара на този етап изглеждат непоправими – заради американската подкрепа на кюрдите в Сирия, заради отказа за екстрадиция на Фетуллах Гюлен, заради арестувания в Турция американски пастор Андрю Брънсън.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *