ЕК одобри 11 млрд. евро финансиране за България

Днес Европейската комисия прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро — в него се определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г.

Фондовете по линия на политиката на сближаване целят да насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и са насочени към подкрепа на най-уязвимите от тях. Средствата ще помогнат на България да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите в инфраструктурата са недостатъчни или липсват.

Почти половината от общото финансиране, в размер на 4,2 млрд. евро, ще бъде инвестирано в Северозападния, Северния централен и Североизточния район, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела “Шипка” – първия тунел, който ще минава през Стара планина.

Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд Плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Еворпейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василе приветства  решението и подчерта, че за първи път в споразумението е заложено 50 на сто от средствата да са за проекти в Северна България. За сравнение, през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27 на сто от средствата.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.