Европа вече не е най-доброто място за живеене

Заради пандемията Европа е вече не е в челото на класацията на сп. „Икономист“ за най-добрите за живеене градове.

Австралия, Япония и Нова Зеландия, които предприеха бързи мерки за ограничаване на COVID-19 са излезли напред, съобщава „Франс прес“, цитирана от БТА.

Новозенландският Окланд заема първото място, следван от Осака (Япония), Аделейд (Австралия), Токио (Япония) и Уелингтън (Нова Зеландия).

„Шест от десетте най-добри града в проучването от март 2021 г. са в Нова Зеландия или Австралия, където строгият граничен контрол позволи на жителите да живеят сравнително нормален живот“, заявиха авторите на изследването.

Реклама:


Окланд се е изкачил на върха на класацията благодарение на успешния си подход за овладяване на пандемията, който е позволил на обществото да остане отворено. Затова градът отчита по-добри резултати в областта на образованието, културата и околната среда, се казва в мотивите на тазгодишното подреждане.

В първата десетка от Европа се класират само Цюрих и Женева, които заемат седмо и осмо място. Виена, която бе сочена за най-привлекателен град за живеене между 2018 и 2020 г., е слязла чак на 12-о място, а германският Хамбург слязъл с 34 места до 47-а позиция.

Проучването изтъква и нарасналия натиск върху болничните ресурси в по-голямата част от германските и френските градове, както и рестрикциите за движение и събирания, които са ограничили културния живот.

Дамаск си остава градът, в който животът е най-труден заради гражданската война.

Dnevnik.bg

Оукланд е най-добрият град за живеене през 2021 г.

One Reply to “    Европа вече не е най-доброто място за живеене”

  1. България, която и по принцип си е добро място за живеене, ще става все повече притегателен център както за българите в чужбина, така и за различни чужденци. Тук има жизнено и жилищно пространство, пустеещи земеделски земи, прекрасни и разнообразни рекреационни условия и добри възможности за успешен бизнес в перспектива, след отстраняването на някои излишни административни спънки за развитието му. Това естествено няма да стане от днес за утре, но за период от 10 години вече ще е видимо. В развитите западноевропейски държави e силно пренаселено, вкл. от всякакви чужденци, доходите и там за хората без много висока квалификация отдавна не са така притегателни. Тук почти всяко семейство има по две собствени жилища-основно и вила или селска къща. Средностатистическият западноевропеец не притежава такава жилищна площ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *