Д-р Лейман ТЮЛЕОГЛУЕВА – директор на Дома за възрастни хора в Разград: Работещите в домовете като нашия трябва да имат непоклатима вяра в човечността и добросърдечието и да са хора със златни сърца

– Как е организирана дейността на Дома и какви са възможностите на социалната услуга? Изобщо като цяло какви са идеите, залегнали в основата на това да има такъв Дом?

Домът за стари хора в Разград, предоставяща комплекс от социални услуги на лица, навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, включително на онези от тях, които са с физически увреждания и имат процент намалена работоспособност, установен с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.  Дом за стари хора в Разград се намира на ул. „Хаджи Димитър“ №30. Разположен е на около километър от централната част на града. В непосредствена близост се намират Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски”, Дом за пълнолетни лица с деменция, Дневен център за пълнолетни лица  с увреждания,  ”Звено майка и бебе“, градският парк.

Открит е на 21.11.2004г. след ремонт и реконструкция на бившата Стоматологична поликлиника, сградата на Дома е със сутерен и подходите към нея, които са адаптирани към специалните нужди на възрастните хора.

Домът разполага със зала за рехабилитация, оборудвана с клетка на Роше, орбит, велоергометър, шведска стена, масажен стол, комбиниран уред Basic, масажна кушетка, бягаща пътека, крос тренажор, швейцарски топки. Обособена е и залата за провеждане на тържества. Във фоайето е обособен и малък параклис.

Разполагаме с 56 спални помещения за настанените лица. Стаите са тип „апартамент”- две помещения с общ коридор и санитарен възел, семействата ползват целите апартаменти и самостоятелни гарсониери. На всяко настанено лице са осигурени легло с ракла, гардероб и шкафче. Дневни и ателиета – има изграден кът за социални и лични контакти, обособени са уютни трапезарии, оборудвани с аудиовизуална техника, мека мебел, холова гарнитура, телевизори с кабелен оператор.

Стаите разполагат със собствен санитарен възел. Монтирана е система за повикване /сигнално-известителна система – на втори и  трети етаж/ . Помещенията за социални контакти, столовата и санитарните помещения са с улеснен достъп. На всеки етаж има изградена столова за хранене /четири/, дневна с фоайе /шест/.

Идеите да има Дом за стари хора в Разград датират от 30-те и 40-те години на миналия век, когато Разградската управа предприема ефикасни мерки за физическото и морално оцеляване на най-бедните си жители.

За първи път в Разград се открива Общински приют за недъгави и старци „Добрият самарянин“, който се е помещавал на края на града в сграда, построена за пикьорски участък по преустановената за строеж жп-линия Попово-Разград-Исперих. След което през 60-те години вече Домът за стари хора – Разград се помещава в сграда, преустроена от бивши конюшни на военните по пътя за местността Пчелина.

През септември 1994 година Домът е преместен в сградата на бившето училище „Кирил и Методий“.

– Колко и на каква възраст са Вашите обитатели: най възрастният, най- младият в Дома.

Капацитетът е за 80 потребители на социални услуги, като най-младият – дама от Разград, е на 64 години, а най-възрастният –  също дама – на 95 години, родом от Разград.

– Как се чувствате Вие самата сред тях – за толкова години в този Дом сигурно живеете с техните болки и радости … с техните истории, имате общи преживявания… /както и целият персонал тук, които се грижат за тях/?

Старостта не е порок. Чувствам се удовлетворена, че мога да помогна, че допринасям хората от третата възраст да се чувстват комфортно и уютно и да изживяват пълноценно своите старини в поверената ми специализирана институция.

Съпричастна съм към всичко, което се случва с тях. Съпреживяваме заедно „добро“ и „лошо“, защото ние сме едно голямо семейство и си помагаме помежду си и, както наши настанени потребители се шегуват, Домът ни е „Дворец на социалните услуги“. При нас попадат обикновено хора в нужда, потребностите са различни и строго индивидуални за всеки един от тях. Работата на хората в тази сфера е много трудна и отговорна. Въпреки трудностите работещите тук изпълняват задълженията си с желание, защото смятат, че социалните работници трябва да са с големи сърца, да дават всичко от себе си, да раздават топлина,  да помагат на тези, които имат нужда от подкрепа. Проблеми, с които сме се сблъсквали през годините, са ежедневни, рутинни, които впоследствие са решавани с разбиране и подкрепа. Домуващите вярват много в нас. Всеки от тях си има своя житейски път и много обичат да разказват какво са преживели, от какво имат нужда, за какво мечтаят. През годините сме ставали свидетели на създадени по-близки приятелства между потребители – самотни мъже и жени. Имаше дори сватба между обитатели на старческия дом. Тези взаимоотношения между двойките са чисто човешки, правят живота им по-лек,  изпълват го с надежда и радост.

– Какви инициативи разнообразяват ежедневието им, придават му по-богат смисъл?

В Дома се организират и  провеждат различни по естество дейности за включване на потребителите в тях по предварително изготвени годишен, месечен план и седмичен план – график: честване на именни и рождени дни, организиране и празнуване на християнски празници – Коледа, Нова година, Бабинден, Великден, Цветница и Лазаровден, Деня на християнското семейство, Деня на възрастните, Националния  празник Трети март и всички официални  празници, посещения на изложби и организиране на такива в Дома, театрални постановки и традиционни междуградски панаири, организирани съвместно с местни и междуградски пенсионерски клубове, отбелязване на годишни празници, посещения на  други институции.

Провеждат се музикотерапия, трудотерапия, образователни терапии, като образователната терапия  включва библиотерапия, културотерапия, литературни беседи, срещи с представители на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, беседи от различно естество, свързани с интересите и потребностите на настанените потребители, занимания с художествено слово, четене на художествена литература, преглед на печата, преходи на кратки и дълги разстояния, които се извършват с лечебна цел. На желаещите потребители се извършва абонамент на желания от тях вестник, с определен от тях срок.

На всеки етаж са поставени телевизори, достъпни за всеки потребител. На третия етаж във фоайето има DVD, което служи за провеждане на групова и индивидуална социална работа – филмотерапия.

Разполагаме с оборудван арт и трудотерапевтичен кабинет, в който се провеждат планираните дейности. Все повече възрастни хора у нас живеят в домове за стари хора. Причините за постъпване в такъв вид социални институции са различни – икономически, здравословни, социални. Ползването на услугите им обаче за голяма част от старите хора е необходимост, а за други е направо въпрос на оцеляване. По наблюдения на психолога и социалните работници в дома за стари хора,  възрастните хора се чувстват сигурни за посрещане на своите ежедневни потребности, живеят в общност от хора на тяхната възраст, водят по-активен начин на живот. Екипът ни се  стреми потребителите да живеят нормален живот, такъв, какъвто всеки човек заслужава. Домът предоставя 24-часово медицинско обслужване, всеки един от потребителите ни по желание избира своя личен лекар. В дома е изградена сигнално-известителна система на етажите, където са настанени потребители със специални нужди. При нас ежедневно се полагат грижи за подобряване, поддържане здравето и живота на настанените потребители, а при специфични нужди се вземат екстремни мерки.

– Тук сигурно има много вълнуващи истории, които са се случвали в Дома. Ще ни разкажете ли някоя от тях?

Непрекъснато се случват вълнуващи истории, които ни вдъхновяват както нас, така и настанените потребители.

Една от любимите ни истории е за съдбата на двама домуващи, които се срещат в Дома, от което се поражда приятелство и близост, след което сключиха граждански брак и изживяха щастливи старини.

Друго вълнуващо събитие е откриването на параклис в Дома, което ощастливи нашите потребители и изпълни сърцата им с радост.

……………………………………

Йорданка, която тази година ще навърши 90 г., е от 2 години в Дома. „Много е добре тук. Аз съм сама. И всичко сама си правя. Аз съм капанка, а капанците са упорити хора. Ето, всичко сама си правя.”

Флорина Бозаджиева е председател на Съвета на потребителите. Тя е също с прекрасни впечатления от пребиваването си тук. На особената дата 20.02.2020 г. се навършили 8 месеца, откак е дошла. Споделя, че „тук всичко си е на мястото, всичко е както трябва. Нищо излишно няма. Обстановката е много добра, живее се спокойно. Чисто, приветливо.” Усещането за спокойствие и сигурност идва и от факта, че всеки от персонала си върши работата, постоянно има техническо наблюдение на уреди и системи, санитарките и медицинският персонал са мили и отдадени на работата си.

Георги Вълканов, който е от 10 месеца тук, шеговито прави препратка към една руска фраза, че  е „по-добре от губернаторското положение”. Споделя, че тук хората проявяват съчувствие, но радостното е това, че то не е привидно и престорено, а искрено. Стефан Кулов е от 15 месеца обитател на Дома и в отговор на въпроса как се чувства тук, буквално възкликва: „Много, много по-добре от очакваното.”

Янка Тодорова, 87 г., която е вече 15 години в Дома, също произнася добри думи.

Една много слънчева жена – Сабрие Будакова, 74 г., ни посрещна с плетка в ръце. Продължаваше да твори – да плете терлици, които после подарява на домуващите. Хвалят я, че тя е и шивачката на Дома. Има си и профил в социалната мрежа и е удоволствие за нея да изпрати поздравителни картички за празници на своите виртуални приятели.

В кухнята се разнася ароматна миризма – Велика пече баница, чийто аромат дойде като потвърждение, че тук хората наистина се чувстват като у дома си. А директорът д-р Лейман Тюлеоглуева на изпроводяк дава изблик на чувствата си: „Мило ми е. Затова от сърце и душа си върша работата! Благодарни сме на разградската общественост, на Община Разград и на всички институции, дарители и спонсори, които ни подкрепят и помагат тази социална дейност да се развива и разгръща!”

Нели НИКОЛОВА

Hits: 0

5 Replies to “Д-р Лейман ТЮЛЕОГЛУЕВА – директор на Дома за възрастни хора в Разград: Работещите в домовете като нашия трябва да имат непоклатима вяра в човечността и добросърдечието и да са хора със златни сърца”

  1. Моля дайте информация какво е нужно за приема, какво е заплащането за месец и може ли ако пожелае възрастния /в случая майка ми/ да напуска дома в някои дни от седмицата, тъй като ние живеем в Разград . Предварително Ви благодаря за отговора.

  2. Почит и уважение към директорката на Дома за стари хора в Разград – д-р Лейман Тюлеоглуева!
    Благодарение на хора като нея се крепи надеждата, че не всичко в нашето общество е загубено, че думи като себеотдаденост, взаимопомощ, подкрепа, грижа и любов все имат смисъл.
    Благодатение на хора като д-р Лейман Тюлеоглуева България ще пребъде.

  3. Условия и ред за ползване на социалната услуга:
    Лицата, които желаят да ползват социални услуги, подават писмено Заявление до Директора на Дирекция „Социално подпомагане” по настоящ адрес.
    Въз основа на подаденото заявление и приложените към него допълнителни документи се извършва социална оценка на потребностите на лицето от социални услуги, след което се изготвя социален доклад. Настаняването в специализирана институция се извършва със Заповед на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Разград въз основа на изготвения социален доклад.
    За ползване на социални услуги в Дом за стари хора гр. Разград се заплаща такса в размер 70 на сто от дохода на лицата или такса в размер на действителните месечни разходи, съгласно Тарифа за таксите за социалните услуги, финансирани от Държавния бюджет.

  4. Уникален човек! Имах честа да бъда част от персонала и да се запозная с нея лично. “Трудно” е само дума за нея, защото умее с лекота да превръща обстоятелствата в помощници! Не се променяй!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.