Държавата може да помогне за възстановяване на изгорелия покрив на училището в Беловец

Областният управител Владимир Димитров посети с екипа си училището в Беловец, което след пожар остана без покрив.

Той се срещна с кмета на община Кубрат Алкин Неби, кмета Беловец Ерсин Ахмед и Галина Ганева – директор на ОУ„Васил Левски“ в селото. Педагогическият колектив на училището също бе на срещата, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

В момента се разчистват обгорели греди от покривната конструкция и цигли, за да осигури достъп до намиращата се в съседство детска градина.

Сградата на училището е застрахована. Изгорял е целият покрив, който е бил подменен преди 10 години. В момента тече полицейско разследване за причините за пожара, след което застрахователят ще оцени щетите.

Областният управител и кметът на община Кубрат обсъдиха възможностите за финансиране от Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии. Когато застраховката не покрива сумата, разликата може да се поиска тази комисия. За целта Община Кубрат ще трябва да изготви мотивирано искане за нужните средства, като областната администрация се ангажира бързо да даде положително становище. Кметът на Кубрат вече е възложил на технически специалисти от администрацията си да изготвят количествено-стойностна сметка за необходимите строително-ремонтни работи.

Началникът на Регионално управление на образованието Ангел Петков каза, че също търси възможности за финансиране от Министерството на образованието и науката. Тъй като училището е общинско, финансиране може да се отпусне и от общинския бюджет, а в краен случай може да се използват и училищни средства.

Областният управител Владимир Димитров задейства техници от ЕРП – Север да извършат оглед на електропреносните съоръжения и на електрическата инсталация.

В училището учат 71 деца. Със заповед на кмета на община Кубрат от понеделник (22 януари) всички деца ще посещават ОУ „Христо Смирненски” в Кубрат. Осигурен е транспорт за тях.

/e-Razgrad/

Hits: 301

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.