Държавата забранява затварянето на пътя Русе-Варна на предстоящия в петък протест срещу миризмите в Разград

Държавата не разрешава затварянето на главния път Русе-Варна на обявения от разградчани в петък, 25 август, от 18.00 часа протест против неглижирането на вече десетгодишния проблем с неприятните миризми в Разград, стана ясно на свиканата по този повод извънредна пресконференция на зам.-кметовете на Общината Добрин Добрев, Полина Иванова и Хабибе Расим.

„Общинското ръководство категорично подкрепя нетърпимостта на разградчани и жителите на околните села против миризмите, правим всичко възможно да установим източника и сме изключително недоволни от недостатъчните мерки от страна на държавата за прекратяване на обгазяването, на което сме подложени“, обяви Добрин Добрев. И подчерта, че Община Разград толерира гражданското общество и гражданската непоносимост по конкретния проблем.

Още вчера, спазвайки законовите стъпки за издаване на разрешение от кмета на Разград за провеждане на протеста, е изпратено писмо до собственика на пътя. Днес от АПИ, също с писмо, са се противопоставили категорично на блокиране на главния път Е-70 с мотивировка от конкретни членове на ЗДвП, забраняващи провеждане на демонстрации на автомагистрали, скоростни и автомобилни пътища, защото така се нарушавала безопасността на движението и събитието можело да доведе до катастрофи и пострадали участници в движението. Нарушителите се наказвали със солидни глоби.

С подобно становище днес е излязла и ОД на МВР в Разград. Мотивите са същите – забраните в ЗДвП, но с добавка и със Закона за събранията, митингите и манифестациите, с който се забранява провеждането на митинг или шествие, ако те нарушават обществения ред или безопасността на движението по пътищата.

Предложението е кметът да промени мястото на протеста.

Следвайки тези препоръки, зам.-кметът Добрин Добрев ще разреши протеста на разградчани, но не на пътното платно. Водят се разговори с организаторите и се очаква мястото на израза на гражданското недоволство на разградчани срещу нетърпимите миризми да е в непосредствена близост до пътя, вероятно в района на бензиностанция „Петрол“ на изхода за Шумен.

„Ръководството на Община Разград плътно застава до своите съграждани и тяхното недоволство от наболелия проблем. Уверени сме, че протестът ще се проведе, за да бъде чут гласът на разградчани, че целта ще бъде постигната, но без да се нарушават правните разпоредби за подобни събития“, каза на финала Добрин Добрев.

/e-Razgrad/

Hits: 14

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.