До 33 градуса през май

През месец май се очакват температури до 33 градуса. Това прогнозират от Националния център по метеорология и хидрология.

Като цяло май се очертава нормален. Средната месечна температура ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и по високите полета – около 15-16 градуса, във високите части на планините над 2000 метра – от 2 до 5 градуса, а в подножията – около 13 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще са предимно между 5 и 10 градуса, по-ниски в края на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България. Най-високите температури през май ще бъдат между 28 и 33 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около нормата в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 mm, обясняват метеоролозите.

Реклама:

Първите 10 дни от май ще бъдат относително по-хладни от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-4-ти се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми, прогнозират метеоролозите.

През следващите дни до края на периода температурите ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. По високите полета и в котловините ще се създадат и условия за слани.

В началото на второто десетдневие се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите.

В средата и в края на десетдневието отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *