Днес е Денят на левичарите

На 13 август отбелязваме Международния ден на левичарите.
Левичарите са хора, при които лявата ръка е водещата. Те я използват за повечето неща – писане, готвене, миене, рязане и т.н. Но има и случаи, в които левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.
През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките.
Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката.

Ето някои любопитни факти за левичарите:
– Около 10% от населението на земята са левичари.
-Има и хора, които могат да си служат еднакво добре и с двете ръце (амбидекстрите), въпреки, че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари.
-Около 1/3 от близнаците имат шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.
-Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка.
-Когато гледат филми на ужасите, леворъките изпитват по-силно чувство за страх от останалите хора.
-Всеки четвърти астронавт от мисията „Аполо“ на НАСА е бил левичар. Четирима от петима дизайнери, създали компютрите „Макинтош“, също са предпочитали да работят с лявата си ръка. Наблюденията показват, че тези хора са особено добри в тениса, голфа, хокея, крикета – спортове, при които се удря с помощта на някакъв вид пръчка.
-Тестове, проведени в Ню Йорк, установиха, че повече левичари имат коефициент на интелигентност над 140 точки

-Сред известните левичари се открояват имената на Леонардо да Винчи, Грета Гарбо, Наполеон, Марк Твен, Бил Клинтън, Владимир Путин, Барак Обама, Пол Макартни, Джулия Робъртс, Брад Пит, Никол Кидман, Стинг, Брус Уилис, Аристотел и Ницше, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен и др.
В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *