Дипломатът Иван Станчов е починал в Шотландия

ТОЙ БЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР И ПОСЛАНИК НА БЪЛГАРИЯ В ЛОНДОН

На 92 години в Шотландия рано тази сутрин почина големият български дипломат Иван Станчов. Това съобщи за БГНЕС българският посланик в Лондон Марин Райков.

„Иван Станчов беше голям патриот. Той произхожда от голяма фамилия, оставила трайна следа в политическата история на България преди преврата от 9 септември 1944 г. Иван Станчов като човек, който се завърна към корените си, направи много и като външен министър, и като посланик в Лондон. Той остави един много топъл спомен сред българската общност, която има отношение към Родината си. Това е една много, много голяма загуба“, заяви посланик Райков.

Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 г. в София. Той е син на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел и внук на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 г. семейството му емигрира в Съединените американски щати. От 1971 г. живее във Великобритания. От 1991 до 1994 г. е посланик на България в Лондон.

През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов е женен за шотландката Александра. Семейството има 4 деца.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.