Диана Ковачева иска криминализиране на унизителното отношение

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се криминализират случаите на смачкване на човешкото достойнство и нечовешкото отношение. НК не предвижда наказания за подобни случаи.

“Предлагам много ясен текст, който криминализира такива случаи. Те са детайлно описани с конкретни хипотези. Когато има случай на нечовешко отношение, на унизително отношение, когато някой умишлено малтретира друго лице с цел да унижи достойнството му, да смачка достойнството му, да причини болка, която няма да остави трайни белези, но е физическа – в този случай предлагам да има криминализиране и тежки наказания”, каза Диана Ковачева в БНТ.

В случаи като този в Стара Загора се определят като лека или средна телесна повреда, но въпросът с белезите остава. Насилникът над 18-годишното момиче има за цел да я накаже, дамгоса, да ѝ покаже кой е по-силният, да я унижи – унижение е да ѝ обръснеш главата на една жена и да оставиш по лицето ѝ тялото белези, които цял живот ще ѝ напомнят. Това е недопустимо посегателство върху човешкото достойнство, каза омбудсманът.

Dnes.bg

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.