Детска академия по безопасност – епизод 22

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на “Еколято 2022”.

На откриването присъстваха директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество Цветанка Русева и председателят на Български червен кръст д-р Милена Кехайова.

Атрактивна за малчуганите се оказа срещата с полицейското куче Бонд и неговия водач, който подробно им разказа за заслугите на четириногия „полицай“ в полицейското ежедневие.

Децата имаха възможност да преминат през четири обособени секции – експерти с криминалистичната лаборатория демонстрираха на живо как се снемат пръстови отпечатъци и как стават видими невидимите следи от местопрестъплението. Могат ли да се вземат следи от мирис, какви консумативи се ползват за откриването на наркотични вещества и още много интересни факти от полицейската работа научиха участниците в Академията. В секцията на „Пътна полиция” те  видяха камерите за видеоконтрол на скоростта, дрегер, таблет, както и оборудването на служебните автомобили. Пътните полицаи разясниха на децата кога законът им позволява да управляват електрически тротинетки, къде е разрешено да става това, как безопасно да карат велосипеди през ваканцията и кога могат да шофират мотопеди. В секцията на БЧК младежи-доброволци обясниха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, а децата сами участваха в демонстрациите. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” показаха оборудването на пожарните автомобили, каските на огнеборците и шланговете за гасене на пожари.

Целта на инициативата е участниците да трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията. Инспекторите от Детска педагогическа стая разказаха на децата що е престъпление и носят ли те наказателна отговорност, кога се налага оказване на полицейска закрила и кои са най-честите правонарушения, извършвани от непълнолетни. Безопасността им през лятната ваканция също бе сред основните теми.

Партньори на ОД на МВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 150 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия днес завършиха над 50 деца. Втората академия ще се проведе на 29 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 12 август.

Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност/ са изработени благодарение на “Амилум България” и “Балканфарма-Разград”.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.