Ден на родолюбието в село Равно

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен бе гост на представянето на книгата „Село Равно – следи от миналото” с автор Исмаил Абтулов Хасанов.

87-годишната учителка на автора Мария Петрова нарече събитието „Ден на Родолюбието в село Равно” и то наистина се превърна в празник за жителите на населеното място.

Историческият очерк бе представен от редактора на книгата Мирослава Кацарова, откъси от творбата прочетоха представители на НЧ ”Стефан Караджа Равно 1928”. Книгата е издадена през 2015 г. в тираж от 400 броя, които вече са почти разпродадени, затова авторът обмисля допълнителен тираж от 150 броя. В 256 страници се представят исторически и географски данни за село Равно от праисторическо време до днес, описани са демографските условия и фактори, административния статус на селото през годините, стопанското и социално развитие, обществено-политическия живот, празнично-обредната система на жителите на селото. Представянето на книгата бе съпътствано от премиерата на кратък филм, който Исмаил Абтулов е подготвил за родното си село.

Гюнай Хюсмен бе поканен на това родолюбиво събитие не само като областен управител, но и като спомоществовател на издаването на книгата. В периода, когато е народен представител, Исмаил Абтулов го потърсил за подкрепа и той откликнал. Областният управител припомни, че с г-н Абтулов ги е запознал Фейсбук и той е благодарен, че познава един достоен човек от Лудогорието и вдъхновен творец. Гюнай Хюсмен изрази увереност, че макар във филма да се казва, че село Равно е със затихващи функции, то няма да затихне, защото има такива хора като Исмаил Абтулов и бъдещето е пред това красиво населено място. Областният управител пожела нови творчески успехи на автора и му подари тефтер и химикал с логото на Областна администрация, за да си води записки за следваща книга.

Исмаил Абтулов е пенсионер, работил е като ръководител на администрациите в Сеново и Вятово, а също и като учител и училищен директор. При списването на книгата си е използвал архиви от България и Турция, на представянето на книгата изказа благодарност за подкрепата и на Регионалния исторически музей в Разград и на Държавния архив в града.

Освен от местните хора събитието бе уважено и от приятели и познати на автора от Разград, Сеново, Глоджево, Кубрат и други населени места.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.