“Демократична България” призова за оставка на комисията за защита на конкуренцията

“Демократична България” поиска оставката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), “защото не защитава конкуренцията и малките и средни фирми”.

В позиция на обединението на ДСБ, “Да, България” и “Зелените” се казва, че от анализа на КЗК на пазара на горива се разбира, че комисията няма да предприеме нищо.

“За да се замаже положението се изброяват отново редица проблеми и се обяснява, че държавата трябва да ги решава. От специален регулатор, КЗК се превръща в специален коментатор, който не предприема нито една значима мярка”, заявяват от “Демократична България”.

Последните няколко години ГЕРБ и БСП предприеха геноцид срещу малките търговци, което допълнително ограничи конкуренцията и е причина за нарастване цените на горивата, пише в позицията. Те наричат това “Коалиция “Лукойл” и дават доказателства:

Конкретните мерки за това, какво трябва да се направи за да бъдат цените на горивата по-ниски предлагани от “Демократична България”.

“Първо прие промените в ЗДДС, чрез които малките търговци бяха недопустимо дискриминирани и задължени да обезпечават двойно дължимото ДДС, за разлика от големите вериги на пазара. По въпроса ЕК дори започна наказателна процедура срещу България.

След това прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове за минималните капацитети на данъчните складове, които твърде вероятно ще доведат до отнемане на лицензи и още по-големи проблеми с достъпа.

Накрая прие “картелния закон” за горивата, гласуван от ГЕРБ, БСП и т.нар. “патриоти”, който има за цел да удари малките търговци, което вероятно ще се реализира през въведения регистрационен режим (Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход)”, пишат от коалицията.

От “Демократична България” настояват и за отмяна на лобистките закони, извършващи геноцид срещу малките и средни търговци в полза на големите вериги и предлагат конкретни мерки за това, какво трябва да се направи за да бъдат цените на горивата по-ниски.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.