“Демократична България” поиска посланикът на Русия да бъде обявен за персона нон грата

С декларация от парламентарната трибуна “Демократична България” осъди клането на цивилни от страна на Русия и настоя България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна.

Според обединението режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид, и поиска България да подкрепи с предоставянето на съдебномедицинска експертиза разследването на военните престъпления на руската армия, които вече се организират не само от украинските власти, но от ООН, Европейския съюз и други международни организации.
Формацията настоява България да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия и да обяви руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата, като посочва, че поведението й е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България. Припомнят и че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 руски дипломати, а Литва – и руския посланик.
От обединението отново настояха България да започне да предоставя на Украйна оръжия и муниции, които да й позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.